Izraelben már a jövő hónapban megkezdődhet a lakosság koronavírus elleni beoltása

Izraelben januárban megkezdődhet a lakosság beoltása a koronavírus ellen, amennyiben az amerikai egészségügyi hatóságok jóváhagyják a Pfizer és a BioNTech oltóanyagát. Az oltások ingyenesek lesznek.

A Ynet szerint amennyiben az amerikai gyógyszeripari vállalat és a német biotechnológiai cég közös fejlesztésű oltóanyaga az Egyesült Államokban december közepén megkapja a forgalomba hozatali engedélyt, akkor december végén, január elején megérkezhet Izraelbe az első szállítmány, kétmillió dózis. Mivel mindenkinek két adag oltásra van szüksége, ez egymillió ember számára lesz elegendő a hozzávetőleg kilencmilliós Izraelben.

Izrael négy egészségbiztosítója az ügyfelek számának függvényében kap a vakcinából, de egyelőre nem világos, hogy az oltásokat az egészségügyi minisztérium által kijelölt oltóközpontokban vagy az egészségbiztosítók rendelőintézeteiben adják-e be. Az oltások ingyenesek lesznek.

Az egészségügyi minisztérium főigazgatója, Hezi Levy reményei szerint a jövő év első negyedévében az egészségügyi dolgozók és az idősek mellett jut majd a különösen veszélyeztetett csoportoknak is az oltóanyagból, de egyelőre nem született döntés az elosztás pontos menetrendjéről.

Az izraeli hatóságok előszerződést kötöttek a Moderna amerikai vállalattal is, amelynek az oltóanyaga szintén engedélyeztetésre vár, és amennyiben az amerikai hatóságok megfelelőnek találják, ettől a cégtől is érkezik majd egyelőre nem ismert mennyiségű vakcina.

Ezen a héten folyamatosan napi 1500 körül volt az új regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma, és a szakemberek szerint a járvány harmadik hullámának küszöbén áll az ország. Ezt jelzi, hogy a SARS-CoV-2 koronavírus reprodukciós rátája már 1,2, vagyis minden vírushordozó több mint egy embernek adja át a vírust, noha a szeptember közepén bevezetett, és máig csak részben feloldott országos zárlat nyomán októberben 0,8-ra csökkent ez a mutató. Ha ez a ráta 1 alatt áll, akkor visszaszorulóban, ha egy fölött van, akkor viszont terjed a koronavírus-járvány.

Elkezdődött az izraeli koronavírus-vakcina klinikai tesztelése – Kibic Magazin

Amennyiben a tesztelés eredményesen zárul, akkor az oltóanyag tömegtermelését előreláthatólag a jövő év második félében kezdhetik meg. A vakcina az izraeliek és a palesztinok számára is elérhető lesz. Elsőként a 26 éves Szegev Harel nevű önkéntesnek adták be a COVID-19 elleni védőoltást, aki elővigyázatosságból egynapos megfigyelésre befeküdt a Tel-Aviv melletti Siba kórházba.

Csütörtökön az egészségügyi minisztérium adatai szerint 63 500 teszt elvégzésével 1 433 új fertőzöttet találtak, ami a tesztek 2,3 százaléka. Továbbra is elsősorban az arab nyelvű lakosság településein magas a fertőzöttek aránya, amit a tiltás ellenére, titokban megrendezett tömegrendezvényekkel, főleg esküvőkkel magyaráznak.

Izraelben március óta eddig 341 760-an fertőződtek meg igazoltan koronavírussal. Jelenleg 11 898 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium honlapja. A SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19-betegségben február óta 2896-en haltak meg Izraelben, jelenleg 532 koronavírusos beteget ápolnak a kórházakban országszerte, közülük 324-en súlyos állapotban vannak, és 87 embert lélegeztetőgépre kellett kapcsolni.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp