100 országból Izrael a 31-dik az egyenjogúság terén

A legmagasabb pontszámot a nők oktatáshoz való hozzáférése, a legalacsonyabbat a nők parlamenti jelenlét kapcsán kapta a zsidó állam. Magyarország közvetlenül megelőzi a zsidó államot, és a 30-dik helyen áll, és ezzel a kelet-európai országok közül az egyik legrosszabbul végzett ország lett.


Az elemzés szerint Izrael a 31-dik helyen van a vizsgált 100 ország közül. A listát a német N26 nevű bank állította össze, és a világ különböző pontjain élő nők helyzetét hasonlította össze. Azt vizsgálták többek között, hogy milyen mértékben töltenek be politikai vezető szerepet a nők, és mennyire tudnak hozzáférni az oktatási lehetőségekhez.

Ezen kívül nézték, hogy a válások engedélyezettek-e az adott országban, hogy mennyire töltenek be gazdasági vezető pozíciót a nők, hogy tudnak-e az apák is Gyesre menni, és hogy vannak-e az adott ország munkahelyeit érintő nemi diszkrimináció ellenes rendelkezések. Ezen kívül megvizsgálták még azt is, hogy mekkora összeget kapnak a nők, amíg otthon maradnak a gyerekekkel.

Magyarország a lista 30-dik helyén áll. A legalacsonyabb pontszámot azért kaptuk, mert kevés a női képviselő a parlamentben, a legjobb értéket viszont a nők által vezetett vállalkozások terén értük el. Felfelé húzza még az eredményeinket a magyar gyerekgondozási támogatások, amelyekhez hasonló összegeket csak Finnországban, Észtországban és Szlovákiában lehet igénybe venni.

A lista élén Norvégia, Finnország és Grönland áll. Kelet-Európából szinte minden ország megelőz minket Szlovákia (10), Lengyelország (15), Szlovénia (17), Szerbia (18), Románia (23), Horvátország (26). A sereghajtók Jordánia, Egyiptom és Pakisztán.

The Female Opportunity Index 2020/21 – a study by N26

An analysis of gender equality in 100 countries looking at advancements in female leadership within government, corporations, STEM and entrepreneurship, as well as success enablers like access to education and parental leave. While there is no denying how difficult this year has been for everyone, the pandemic has shone a light on many existing inequalities-not least between men and women in the workplace and beyond.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp