Több száz etióp zsidó érkezett Izraelbe

Sokan hosszú évek elteltével találkozhatnak újra családjukkal. Az etióp zsidók kimenekítése az országban kialakult polgárháborús helyzet miatt vált sürgetővé.

A mai napon 316 etióp zsidó érkezett meg Izraelbe, ők az első olék (új bevándorlók), akik a jelenleg zajló mentőakció keretében érkeztek meg új hazájukba. A csoportot Izrael első etióp származású minisztere, a bevándorlási tárcát vezető Pnina Tamano-Sata is elkísérte. A miniszter már a hét elején Etiópiába utazott, hogy megsürgesse a több ezer zsidó kimentését a polgárháború szélére sodródott országból.

Mint arról már korábban itt a Kibic Magazinban is beszámoltunk az Etiópiában kialakult feszült helyzet miatt egy etióp zsidók alijázását sürgető szervezet azért fordult az izraeli kormányhoz, mert szerintük veszélynek vannak kitéve az Izraelbe kivándorolni szándékozó zsidók. Egyikük már a harcok áldozatává is vált.

Gondárban és Addisz-Abebában jelenleg több ezer zsidó várakozik táborokba zsúfolódva, rossz körülmények között arra, hogy felszállhasson az Izraelbe tartó repülőre. Sokaknak már Izraelben élnek a családtagjaik, akiket hosszú évek óta nem láthattak.

A most érkezett új bevándorlókat a repülőtéren Benjamin Netanjahu miniszterelnök, Beni Ganz védelmi miniszter, a kormány több más tagja, illetve a Szohnut elnöke, Isaac Herzog fogadta. Az új olék a szabályoknak megfelelően először karanténba vonulnak, és csak ezután találkozhatnak családjaikkal. Sokan közülük már húsz éve várnak erre a pillanatra. Az új bevándorlók két éven át kapnak majd segítséget a beilleszkedéshez a Szohnut munkatársaitól.

A tervek szerint a mostani akció során 2021 január végéig további 1600 etióp zsidó érkezhet Izraelbe, a következő 100 új olé várhatóan a holnapi nap során fog megérkezni. Így is azonban több ezer, a falasmura csoporthoz tartozó zsidó marad a táborokban.

A mostani lépést kritizálók szerint a kormány csak politikai célokra használja az Etiópiában várakozó zsidókat, és szándékosan csak kis számban engedi őket Izraelbe letelepedni. Pedig egy 2015-ös kormánydöntés alapján az összes Etiópiában maradt zsidót Izraelbe kellene hozni ez év végéig. (Ynet)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp