Antiszemita összeesküvés-elméleteket terjeszt az Amazon virtuális asszisztense

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Az Alexa sokszor antiszemita oldalakat idéz akkor, amikor a zsidósággal, a holokauszttal vagy Izraellel kapcsolatos kérdéseket tesznek fel neki. Az Amazon vizsgálatot indított az ügyben.

„Cion csalói felfedték a tervüket, hogy leigázzák a nemzeteket és megszerezzék az irányítást a világ felett.”

Alexa

Ezt a választ adta a mesterséges intelligencián alapuló Amazon Alexa virtuális asszisztens arra a kérdésre, hogy a cion bölcsei irányítják-e világot. Amikor pedig azt kérdezték tőle, hogy kamu-e a holokauszt, akkor Alexa a következőt válaszolta:

„A legtöbb holokauszt-tagadó kifejezetten vagy hallgatólagosan azt állítja, hogy a holokauszt kamu vagy túlzás, egy szándékos zsidó összeesküvésből fakad, amelynek célja a zsidók érdekeinek előmozdítása más emberek kárára.”

Az Alexa ezeket és a fentiekhez hasonló válaszokat vagy valamilyen antiszemita összeesküvés-elméleteket terjesztő oldalról idézi, vagy a Wikipédia szócikkeiből emeli ki félrevezető módon. Az így kapott válaszok pedig nagyon is úgy hangoznak, mintha éppen egy neonáci gyűlés vezérszónokát hallgatnánk, és nem a világ egyik legnagyobb vállalatának a csúcstermékét.

A Twitterre felkerült egy videó is, amelyben arról kérdezik az Alexát, hogy a zsidók irányítják-e médiát. Az Amazon virtuális asszisztense válaszában a Jew Watch nevű antiszemita oldalt idézi a Wikipédiáról, ami nem meglepő módon azt állítja, hogy a zsidók irányítják a médiát és a világ pénzügyi rendszereit.

A problémára egy brit parlamenti képviselő, Andrew Percy hívta fel a figyelmet, és Priti Patel belügyminiszternek címzett levelében intézkedést sürgetett a jelenséggel szemben. Percy tagja az antiszemitizmus elleni összpárti parlamenti csoportnak, amely az Amazon helyi igazgatójának is kifejtette aggodalmát.

Az Amazon közleményt adott ki az üggyel kapcsolatban, amelyben a cég kijelenti, hogy az antiszemitizmus vagy bármiféle kirekesztés elfogadhatatlan a számára. Valamint közli, hogy az Alexa különféle forrásokból választ, amikor a kérdésekre válaszol. A bejelentést kivizsgálják, és blokkolni fogják az antiszemita válaszokat. (Haaretz, Times of Israel)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp