A Szépírók Társasága és közel ezer értelmiségi követeli Demeter Szilárd távozását

Vasárnap estig több mint ezren írták már alá azt a nyilatkozatot, amelyben elfogadhatatlannak nevezik Demeter Szilárd kijelentéseit arról, hogy a magyarokat  a gázkamrákban elpusztított zsidókhoz hasonlítja, Sorost pedig Hitlerhez. Demeter a felháborodás hatására visszavonta a cikkét és törölte Facebook oldalát. A Szépírók Társasága követeli a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatójának távozását.

“A holokauszt áldozatainak emlékével és a túlélők fájdalmaival visszaélve, Európa- és nemzetellenes szövegével, tudatosan provokál, békétlenséget és gyűlöletet szít. A legaljasabb módon tetszeleg egy nemlétező áldozati szerepben, miközben ő a bántalmazó, kiszolgálva a pillanatnyi kormány szégyenletes propagandáját”, írják abban a nyílt levélben, amelyet Horgas Péter bocsátott útjára, miután Demeter Szilárd a holokausztban elpusztult zsidókhoz hasonlította a mai magyarok helyzetét.

Nyílt levél

További aláírók: Ambrus Judit, Ács Pál, Ámon Betti, Aradi Péter, Babiczky László, Bán Zsófia, Bányai Éva, Baróthy Zoltán, Bársony János, Beck Zoltán, dr. Benedek Lászlò, Bíró Eszter, Bíró Judit, Böszörményi Gyula, Campos Noémi, Marko Čudić, Csepeli György, Csoszó Gabriella, Daróczi Ágnes, Dabóczy Krisztina, Darics Mária, Dérczy Péter, Droppa György, Eörsi Mátyás, Erdős Gábor Éva, Frank Zsuzsanna, Gács Éva, Garai-Édler Eszter, Gerőcs Péter, Geskó Judit, dr.Göncz Kinga, Göczey Zsuzsa, Dávid…

Az ügyben már a Mazsihisz, az izraeli nagykövetség és az EMIH is megszólalt, elítélte a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatójának holokauszt relativizáló kijelentéseit.

“A Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójának utolsó nyilatkozata a rendszer hosszú és nehéz agóniájának egyik, nem első, de eddig legpenetránsabb, tünete”, írja közleményében a Szépírók Társasága, és bocsánatkérésre szólítják fel Demetert, valamint követelik, hogy azonnal írjanak ki új és nyílt pályázatot a PIM élére a döntéshozók.

Demeter Szilárd azóta visszavonta cikkét és törölte Facebook oldalát, ugyanakkor nem tűnik úgy, hogy valódi megbánás is lenne döntése mögött. “Függetlenül attól, hogy mit gondolok az igazamról, és függetlenül attól, hogy az Alaptörvény által garantált vélemény- és szólásszabadságot ahogy eddig is, ezután is védeni fogom, a Sor(o)s című publicisztikámat ezennel visszavonom”, írja a Magyar Nemzetben.

A főigazgató azt elismerte, hogy a nácikkal való párhuzam valóban az áldozatok szenvedésének relativizálása volt.

Demeter szerint a Mazsihisz kisajátítja a holokausztot – Kibic Magazin

Soros Györgyöt a Führerhez, a magyarokat és a lengyeleket a 2. világháború alatt üldözött zsidókhoz hasonlította Demeter Szilárd, a PIM főigazgatója szombaton megjelent cikkében. Többek között a Mazsihisz és az izraeli nagykövetség is elítélte sorait.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp