Zsidók ellen követték el a gyűlölet bűncselekmények 22%-át tavaly Európában

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

A rasszista indíttatású bűncselekmények 22%-a irányult zsidók ellen 2019-ben a páneurópai régióban, miközben a populáció kevesebb mint 1%-át teszik ki a zsidók.

A felmérést 5954 bejelentett eset alapján készítette az Emberi Jogok és Demokratikus Intézmények Hivatala (ODHIR) európai, orosz és közép-ázsiai adatok alapján.

A gyűlölet bűncselekmények közül 1311 esetben történt támadás zsidók ellen a jelentés szerint. Az antiszemita atrocitások álltak a második helyen a sokkal általánosabb ún. rasszizmus és idegengyűlölet kategória után (2371 eset).

A harmadik helyen nemük vagy szexuális vonzódásuk miatti támadások (1277) álltak. Ezt követte a keresztények (573) és a muszlimok elleni (507) gyűlölet bűncselekmények.

Egy neonáci és egy cserkészlány Európában

A jelentésben szereplő egyik antiszemita támadás során egy nőnek hátulról megtépték a haját és a sapkáját, amikor héberül beszélt egy buszon Berlinben. Egy másik esetben egy kipát és több kést viselő iraki muszlim férfit fogtak el az antwerpeni zsinagógánál tavaly júniusban. A férfi a zsidókat szidta, mielőtt letartóztatták.

A jelentés hangsúlyozza, hogy az általuk feltárt eseteknél valószínűleg sokkal több esetben történnek gyűlölet bűncselekmények szerte Európában.

Anti-Semitism | OSCE – ODIHR

For centuries, Jews were persecuted as a religious minority. In the modern era, anti-Semitism has emerged as a political ideology that claims Jews control the world and are to be blamed for phenomena such as capitalism and communism. Anti-Semitism, including the belief that Jews are racially inferior, was the driving force behind the Holocaust.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp