Megkezdődött a Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál az online mozitérben

A rendezvény fővédnöke, Karácsony Gergely budapesti főpolgármester az online megnyitón elmondta, Budapest büszke a sokszínűségére, a különböző kultúrák együttélésére. A fesztivált a JCC Budapest – Bálint Ház idén a német és izraeli nagykövetséggel közösen rendezi meg. A vírushelyzet miatt a rendezvénysorozat az interneten követhető, a megnyitót is online tartották meg.
– A fesztivál célja, hogy a maga sokszínűségében mutassa be a zsidóságot az egyik legnépszerűbb műfaj, a filmművészet szemüvegén keresztül – mondta köszöntőjében Kenesei Marcell, a JCC Budapest – Bálint Ház igazgatója a 9. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál online megnyitóján november 24-én. Hozzátette: idén is sokféle filmet láthatunk, köztük elgondolkodtatókat és megnevettetőket, s vannak olyanok is, amelyekből tanulni lehet, de – fogalmazott Kenesei Marcell – „alapvetően a szórakoztatásért csináljuk, s azért is, hogy a karanténhelyzetben kicsi elvonjuk a figyelmet a rossz hírekről”.

A fesztivál megnyitón Johannes Haindl, a Német Szövetségi Köztársaság budapesti nagykövete elmondta: a rendezvénysorozat keretében olyan filmeket láthatunk, amelyekből az izraeli politika és társadalom különböző aspektusait ismerhetjük meg, s egyúttal elmerülhetünk a zsidó élet múltjában és jelenében is. Az ilyen és ehhez hasonló alkalmak arra teremtenek lehetőséget – mondta –, hogy zsidók és nem zsidók találkozhassanak egymással, még ha idén csak virtuálisan is, és segítenek abban, hogy a zsidó élet az egész társadalom számára kézzelfoghatóvá váljon.

Johannes Haindl hozzáfűzte: napjainkban, amikor Európában erősödik az antiszemitizmus és a gyűlölet, az ilyen találkozások egyre fontosabbak, hiszen olyan helyekre van szükség, ahol a vélemények sokszínűségén, a véleménycserén van a hangsúly, ahol az emberek nem egymásról, hanem egymással beszélgetnek.

Jákov Hadas-Handelsman, Izrael Állam budapesti nagykövete beszédében kifejtette: tisztában van vele, hogy a szervezők – köztük Kenesei Marcell és Borgula András, a Gólem Színház vezetője – milyen sok energiát fektettek a fesztivál megszervezésébe kilenc év tapasztalatával, szenvedélyével, elhivatottságával és a jövőbe vetett, óriási hitükkel. A Zsidó és Izraeli Filmfesztivál fontos szerepet tölt be a zsidó és izraeli kulturális életben, s habár ezúttal a filmek online érhetők el, a nagykövet reményei szerint ez nem válik szokássá, hiszen moziban menni nagy élmény.

Jákov Hadas-Handelsman hangsúlyozta: a mostani esemény nem csak nagykövetként, de magánemberként is fontos számára, hiszen egyrészt először vehet részt ezen a fesztiválon, másrészt pedig már régóta filmrajongó.

Már kisgyermek korában lázba hozta a mozi, ezt látva édesanyja pénzt adott neki, hogy kéthetente, majd később hetente egyszer megnézhessen egy-egy filmet azokban az időkben, amikor még nem volt ennyire elterjedt a televízió, s Tel-Aviv utcáin sorok kígyóztak a mozik előtt. Jákov Hadas-Handelsman azt mondta: a zsidó kultúra és örökség megőrzése elsőrendű fontosságú, függetlenül attól, hogy egy zsidó család akár Budapesten, akár Izraelben, akár Argentinában él.

A rendezvény fővédnöke Karácsony Gergely budapesti főpolgármester, aki az online megnyitón úgy fogalmazott: Budapest büszke a sokszínűségére, a különböző kultúrák együttélésére, ez azonban csak akkor működhet, ha megismerjük és megértjük egymást. Éppen ezt a célt szolgálja a Zsidó és Izraeli Filmfesztivál, amely immár szerves része a budapesti kulturális életnek.

A programnyitó filmről – amely az Ellenállás címet kapta – a főpolgármester elmondta: az alkotásnak vannak magyar vonatkozásai is, hiszen szereplői közt ott van Kerekes Vica és Röhrig Géza is. Karácsony Gergely megköszönte a szervezők és a támogatók munkáját, s külön megköszönte az izraeli és a német nagykövetség támogatását.

A Kibic Magazin szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a Közlemények rovatba beadott írásokat, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp