Kaszparov lenyűgözőnek találta Polgár Judit agresszív játékát

A legendás sakkozó a Netflix egyik sorozata kapcsán beszélt régi ellenfeléről. Polgár Judit azonban másként emlékezett kettőjük párharcára.

Nagy sikerrel pörög a Netflixen A vezércsel (The Queen’s Gambit) című sorozat, amely egy sakkzseni lányról szól. A sorozat szakmai felügyelője a sakk orosz legendája, Garri Kaszparov volt, aki a Szabad Európának a női sakkozókról is megosztotta a véleményét.

Garri Kaszparov és Polgár Judit egy spanyolországi sakktornán 2001-ben

„A hatvanas évek elején Bobby Fischer azzal dicsekedett, hogy bármelyik női sakkjátékost megveri egy bábú fórral. Szerintem ez csak dicsekvés volt. Mégis megmutatja, hogyan kezelte a férfi játékosok többsége a nőket” monda Kaszparov.

A sokszoros világbajnok sakkozó felidézte azt a játszmát, amikor 2002-ben kikapott Polgár Judittól. Kaszparov erről azt mondta, hogy számára ez nem nemi kérdés volt, hanem arról szólt, hogy egy sakkozóval játszik, aki a 10. a világranglistán.

„Polgárnak különös stílusa volt, nagyon agresszív. Lenyűgözött. Mindenki tudta, hogy egy játék Polgárral, azt jelenti, hogy egy kollégával játszol, aki a szupernagymesterek elit klubjának tagja, és emiatt nagyon komoly hozzáállást igényel”

mesélte Kaszparov.

Polgár Judit azonban némileg másként emlékezett erre a mérkőzésre a Forbesnek adott interjúban. Miután legyőzte Kaszparovot, az orosz sakkozó egyszerűen kiszaladt a teremből. Korábban pedig Kaszparov azt mondta Polgár Juditnak, hogy hogy „jobb lenne, ha a nők inkább a gyermekvállalással foglalkoznának”.

Miután azonban kikapott Polgár Judittól, Kaszparov már másképpen kezdett el beszélni a női sakkozókról:

„A Polgár-lányok megmutatták, hogy a nők alkalmasságának nincsenek eredendő korlátai. Ezt a férfi játékosoknak nem volt könnyű elfogadniuk addig, amíg ez a lófarkas kislány porrá nem alázta őket”.

A Polgár-lányokról szóló, nemrég díjat nyerő rövid animációs film is Kaszparov egyik női sakkozókat becsmérlő mondatával kezdődik, és úgy ér véget, hogy Polgár Judittal ül szemben egy sakkjátszmán.

A Polgár lányokról szóló animáció lett a legjobb magyar gyerekfilm – Kibic Magazin

A Polgár lányok című animációs alkotása nyerte a legjobb magyar gyerekfilmnek járó Arany Mókus-díjat a 3. Cinemira Nemzetközi Gyerekfilm Fesztiválon, ahol egy izraeli filmet is díjaztak. Magyarország egyetlen családoknak szóló filmfesztiválját a hétvégén rendezték meg a budapesti Akvárium Klubban.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp