A náciktól a koronavírusig mindent túlélt a 100 éves zsidó asszony

100. születésnapját ünnepelte a hétvégén Joy Andrew, akit túlélt egy merényletet, felgyógyult a rákból, és még a koronavírus sem tudta legyűrni.

Miután idén májusban pozitív lett Joy Andrew koronavírus-tesztje, a 99 éves brit asszony családja már a legrosszabbra készült. Andrew azonban rácáfolt az érte aggódókra, és felgyógyult a fertőzésből. Most vasárnap pedig 100. születésnapját ünnepelte, ebből az alkalomból még a királynő is felköszöntötte.

Joy Andrew unokahúgával és lányával egy korábbi felvételen

A német zsidó családból származó Andrew nem most először nézett szembe halálos fenyegetéssel. 1920-ban született Londonban, a II. világháborúban csatlakozott a Női Kisegítő Légierőhöz (WAAF), és abban a műveleti egységben teljesített szolgálatot, amely kulcsfontosságú volt Németország stratégiai jelentőségű bombázása idején.

A háború után Düsseldorfba küldték, ahol egy helyi sofőr szállította egyik helyről a másikra. Az egyik útján a sofőr szándékosan karambolozott, hogy megölje Andrewt. A férfit letartóztatták, és utólag kiderült róla, hogy egy náci volt. Andrew azóta is az arcán viseli a merénylet okozta sebhelyet.

Az asszony ezek után az egyik első légiutáskísérőként csatlakozott a BOAC légitársasághoz, ám ez a repülős időszak sem telt kaland nélkül. Az egyik út során kifogyott az üzemanyag, a gép pedig lezuhant Líbiában. A személyzet túlélte a balesetet, az egyik utas azonban életét vesztette. A sivatagban rekedt túlélőket végül beduinok mentették meg.

A ’70-es években aztán mellrákot diagnosztizáltak nála, de sikerült felépülnie a betegségből. Férje viszont rákban halt meg 2013-ban.

A demenciában szenvedő Andrew jelenleg egy yorki idősotthonban él, itt lett pozitív a tesztje, de lassan a Covid-fertőzésből is meggyógyult. A lánya, aki a járvány márciusi kitörése óta nem találkozhatott vele, most abban reménykedik, hogy nemsokára viszontláthatja édesanyját, és együtt is megünnepelhetik a 100. születésnapját. (Guardian)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp