Felfüggesztett börtönbüntetést kapott az izraeli vezetők bábuit felakasztó korábbi polgármester

Orosz Mihály Zoltán egy 2014 nyarán végrehajtott performansz keretében „végezte ki” Simon Pereszt és Benjamin Netanjahut.

Másodfokon, de még nem jogerősen két évre felfüggesztve egy év börtönre ítélte a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei bíróság Érpatak korábbi polgármesterét, közölte az ATV. Orosz Mihály Zoltán még 2014 nyarán akasztotta fel Simon Peresz, Izrael akkori államelnökét és Benjamin Netanjahu miniszterelnököt ábrázoló bábukat.

Orosz Mihály Zoltán az akasztós performansz közben

Az első fokon eljáró bíróság még felmentette a korábbi polgármestert, mivel úgy ítélte meg, hogy nem történt bűncselekmény Orosz performansza alatt. A nyíregyházi ügyészség azonban fellebbezett, az egri törvényszék pedig hat évvel a cselekmény elkövetése után közösség elleni uszításnak ítélte meg azt. Amiért Orosz Mihály Zoltánt két évre felfüggesztve egy év börtönbüntetésre ítélte.

A volt érpataki polgármestert – aki jelenleg Nagykállón önkormányzati képviselő – hamis tanúzás, illetve közokirat-hamísítás bűntette miatt is elítélte a bíróság, mivel hamis orvosi igazolások felhasználásával próbált a pertől távol maradni.

Orosz Mihály Zoltán akasztós performansza annak idején még a Simon Wiesenthal Központ az év tíz legdurvább antiszemita akcióját összegző listájára is felkerült:

Magyar akció is bekerült az év tíz legdurvább zsidózása közé – Kibic Magazin

Az érpataki polgármester augusztusi bábuakasztása felkerült a Simon Wiesenthal Központ tízes listájára. A Wiesenthal Központ listáját az a belga orvos vezeti, aki egy 90 éves zsidó nőtől megtagadta az orvosi ellátást. Az érpataki polgármester bábuakasztós „performansza” is felkerült a Simon Wiesenthal Központ top 10-es listájára, amely az év legdurvább antiszemita – zsidóellenes, illetve Izrael-ellenes – kirohanásait gyűjtötte egybe – adta hírül a The Jerusalem Post.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp