A mérgező politikai klíma jó táptalaj a véres politikai gyilkosságokhoz  

Megrázó film a fiatal, ortodox diákról, aki meggyilkolta Jichak Rabin izraeli miniszterelnököt 1995-ben. Ma indul a Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál, amelynek keretében többek között a Nehéz idők című filmet is megtekinthetik ONLINE. 

Ritka pillanat, amikor bepillanthatunk egy gyilkos agyába. A Nehéz idők egyszerre provokatív és felkavaró film, amely annak a fiatal joghallgatónak, Jigal Amirnak a történetét meséli el, aki megölte Jichak Rabint 1995-ben. A Rabin által megkezdett békefolyamat, amellyel meg akarta változtatni a Közel-Kelet történelmét szomorú véget ért. A film nagyon érdekesen hat egy olyan korban, amikor újra felerősödnek a gyűlölködő hangok és a fanatizmus.

Amikor először találkozunk Jigallal egy átlagos diákot látunk átlagos problémákkal. Konfliktusai vannak a szüleivel, igyekszik helyt állni a tanulásban, udvarol egy lánynak, aki csak részben viszonozza az érzéseit.

A filmben vannak utalások arra, hogy a lány askenázi családja lenézi a fiú jemeni származását, és vannak utalások arra is, hogy a fiú szerelmi bánata is belejátszik abba, hogy Amirból gyilkos lesz.

De a legfőbb szerepet ebben a folyamatban az az ortodox közösség játssza, amellyel Jigal kapcsolatba kerül. Ortodox rabbik és tudósok érvelnek úgy, hogy a gyilkosság és a bosszú igazolható. A film több eseményt idéz fel az akkori Izrael napjaiból. Az amerikai-izraeli származású Baruch Goldstein 29 palesztint ölt meg imádkozás közben egy mecsetben, és 125 ember sebesített meg. A vérfürdő után megduplázódott az zsidó állampolgárok ellen elkövetett öngyilkos merényletek száma.

A filmben jól illeszkednek egymáshoz a dokumentarista felvételek és megrendezett jelenetek. A Nehéz időkben Jigalt egy öngyilkos merényleg helyszínén látjuk, majd egy másik pillanatban a fiatal politikus Benjamin Netanjahu politikai rendezvényén. Netanjahu az elejétől kezdve ellenezte Rabin békepolitikáját.

Ez a jelenet különösen felkavaró, ha a Trump-érára gondolunk. Amikor az ortodoxok „Halál Rabinra” mondatot skandálják, rögtön eszünkbe juthatnak azok a demonstrációk, amelyeket Amerika különböző pontjain szerveztek a spanyol bevándorlók ellen. De gondolhatunk akár a magyar helyzetre is, és a migránsok démonizálására.

A film egyértelműen a mérgező politikai klímát teszi felelőssé az ilyen őrült gyilkosok tevékenységéért, mint Jigal Amiré.

Ugyanakkor sosem leszünk képesek teljesen megérteni egy fanatikus tetteinek motivációját. Nem lehet csupán pszichológiai okokkal magyarázni, mi vezet egy ilyen fiatal, sérülékeny embert arra, hogy egy ilyen gyilkosságot elkövessen. Ugyanakkor mindig fontos felhívni a figyelmet a politika felelősségére, és ez a film ezt maradéktalanul megteszi.

November 26. csütörtök, 17:30

November 29. vasárnap 18:00

A Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivált idén online rendezik meg, filmjei és kísérőprogramjai internetes streamként, közvetítésként tekinthetők meg november 24. és december 6. között. További információ és részletes program: www.zsifi.org

https://zsifi.org/film/nehez-idok/

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp