Több száz holokausztkutató tiltakozik az ellen, hogy egy szélsőjobboldali politikust nevezzenek ki a Jad Vasem élére

750, a holokauszttal és zsidó tudományokkal foglalkozó szakember és múzeumvezető írta alá azt a petíciót, amely szerint egy szélsőséges, rasszista személy nem lehet a Jad Vasem vezetője.

Zeev Elkin, Benjámin Netanjahu miniszterelnök bizalmasa, a Likud párt politikusa, felsőoktatási miniszter jelölte ki Efi Eitamot a Jad Vasem élére, a távozó Avner Salev utódjaként, és a belső kormánybizottság kedden jóváhagyta jelölését.

Efi Eitam

Eitam az izraeli hadsereg egykori tábornoka, háborús hős, korábbi politikus és miniszter, aki a múltban olyan szélsőséges kijelentéseivel hívta fel magára a figyelmet, amelyekkel támogatta a palesztinok erőszakos lakosságcseréjét és az 1948 óta Izraelben élő arabok kizárását az ország politikai életéből. De olyan is előfordult, hogy az arabokat a társadalom rákos daganatának nevezte.

A szélsőjobboldali nézeteket valló Eitam kinevezése ellen először holokauszt-túlélőket képviselő szervezetek emelték fel a hangjukat. Majd 750-en, köztük neves professzorok, akadémikusok, elismert történészek és holokausztkutatók, valamint a holokauszt különböző országokban élő túlélői aláírtak egy petíciót, amelyben azt követelik, hogy ne nevezzék ki Eitamot a Jad Vasem élére.

Az aláírók között találhatók a Buchenwald-emlékközpont, valamint a budapesti, a varsói, a müncheni és több más zsidó múzeum jelenlegi vagy korábbi igazgatói. A tiltakozók közül kiemelkedik a David Irving brit holokauszt-tagadó professzor elleni küzdelméről ismert Deborah Lipstadt, aki a The Jerusalem Post című hírportálnak botrányosnak nevezte a jelöltet, és elmondta, hogy Eitam kárt okoz a Jad Vasemnek, kinevezése esetén az izraeli kormány viseli a felelősséget ennek következményeiért.

Tiltakoznak a holokauszt-túlélők, mert egy szélsőjobboldali politikust neveznének ki a Jad Vasem élére – Kibic Magazin

Az izraeli holokauszt-túlélőket képviselő szervezetek szerint a jeruzsálemi Jad Vasem holokauszt-emlékközpont vezetésére kijelölt személy alkalmatlan a feladatra. A Jad Vasem intézetet 1993 óta vezető Avner Salev az év végén nyugdíjba vonul, ezért Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök Effi Eitam személyében egy új vezetőt jelölt az intézmény élére.

„Fennáll annak a veszélye, hogy átadják Efi Eitam nyilvánvalóan szélsőségesen jobboldali és történelmileg írástudatlan politikusnak azt a fontos küldetést, hogy arra ösztönözzék a civil társadalmat, hogy aktív figyelemmel kísérje, részt vegyen és beavatkozzon minden olyan helyen, ahol a rasszizmus és gyűlölet fenyeget vallási, etnikai vagy más csoportokat és közösségeket” – írták a petíció benyújtói követelésük alátámasztására.

„Sokkol minket ez a felháborító javaslat, és a lehető leghatározottabban tiltakozunk ellene. Eitam gyűlöletes retorikája az izraeli arabokkal és a palesztinokkal szemben ellentmond a Jad Vasem vállalt küldetésének”

– hangsúlyozzák az aláírók.

„Efi Eitam javasolt kinevezésének másik figyelemre méltó ellenzője a 94 éves lengyel holokauszt-túlélő, a Nemzetközi Auschwitz Tanács elnökhelyettese, Marian Turski, aki nyílt levélben fordult Reuven Rivlin államelnökhöz és a Jad Vasem igazgatótanácsának elnökéhez, Izrael Meir Lau, korábbi izraeli főrabbihoz, amelyben felszólította őket a lépés újragondolására.

„Attól tartok, hogy ez a jelölés nagymértékben aláássa a Jad Vasem tekintélyét az egész világon” – írta a háború elején Lodzban élt Turski, Auschwitz, Buchenwald és két halálmenet túlélője.

„A nacionalizmus és a populizmus globális térnyerésével, az antiszemitizmus megújult hullámával és a holokauszt-tagadó propaganda visszatérésével szemben a Jad Vasem elnökének kifogástalan erkölcsi tekintéllyel kell rendelkeznie”

– vélekedett.

A Rágalmazásellenes Liga (ADL) is aggodalmát fejezte ki Efi Eitam kinevezésével szemben, felszólított jelöltségének törlésére, illetve síkra szállt ellene Jair Lapíd, a parlamenti ellenzék vezére is. (JTA, MTI)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp