Soros György: Az EU nem engedhet a jogállamisági záradék ügyében

A milliárdos üzletember-filantróp szerint Orbán rendszere csupaszra rabolta az országot. Soros úgy véli, az EU többet nem tűrheti, hogy Magyarországon folyamatosan és sorozatosan sérül a jogállamiság.

Soros György azzal kapcsolatban jelentetett meg publicisztikát a Project Syndicate oldalán, hogy Magyarország és Lengyelország meg akarja vétózni az EU tervezett költségvetését, mivel az abban foglalt koronavírus okozta válság miatti segélyalap hozzáférését jogállamisági feltételekhez kötné az Unió.

Soros György

A magyar származású amerikai üzletember írásában amellett érvel, hogy az EU nem engedheti meg magának a kompromisszumot a jogállamisági záradék ügyében. „Hogy hogyan reagál az Orbán és Kaczyński jelentette kihívásra, az meghatározza, hogy képes lesz-e az értékeihez hű, nyitott társadalomként túlélni” – írja.

Soros Orbán rendszerét gondosan kimunkált kleptokráciaként jellemzi, amely csupaszra rabolta az országot. „Nehéz megbecsülni az összeget, amivel családját és barátait gazdagította, de sokuk rendkívüli módon meggazdagodott” – véli az üzletember.

Soros szerint Magyarországon folyamatosan és sorozatosan sérül a jogállamiság, amit az EU többé nem tűrhet el. Úgy véli, hogy az EU nem hátrálhat ebben; ha a lengyel és a magyar vétó miatt el is bukik az EU mostani költségvetési tervezete, akkor az év végén lejáró költségvetés él tovább, kiegészítve azzal, hogy a jogállamisági szabályok megsértői nem juthatnak támogatáshoz.

Soros György azt is megemlíti, hogy mindez miért fontos a számára:

„Elkötelezett híve vagyok az EU-nak, mint a jogállamiságra épülő nyitott társadalom mintájának. Magyar-zsidó származásúként különösképpen foglalkoztat a magyarországi helyzet, ahol több mint 30 éve aktív filantrópként tevékenykedem.”

(Telex)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp