Egy 19 éves izraeli kosaras lehet az NBA legújabb sztárja

Deni Avdija történelmet írt azzal, hogy izraeliként az első 10 között választotta ki a Washington Wizards a tegnapi játékosbörzén.

Tegnap éjjel tartották meg az amerikai profi kosárlabdaliga, az NBA játékosbörzéjét (draft), ahol a csapatok az újonc játékosok közül válogathatnak. Deni Avdiját a 9. helyen választotta ki a Washington Wizards csapata, amivel a legmagasabb helyen draftolt izraeli játékos lett a Maccabi Tel-Aviv kosárlabdázója. A korábbi csúcsot Omri Casspi tartotta, akit 2009-ben a 23. helyen választott ki a Sacramento Kings.

Deni Avdija

Avdija ugyan még csak 19 éves, de Izraelben már sztárnak számít, a Maccabi Tel-Aviv csapatával háromszor nyert izraeli bajnokságot, és idén már az izraeli liga legjobb játékosának (MVP) választották. 2018-ban és 2019-ben pedig tagja volt a zsinórban kétszer Európa-bajnokságot nyerő utánpótlás válogatottnak.

Deni Avdija már otthonról magával hozta a kosárlabda szeretetét. Édesapja, Zufer Avdija jugoszláv válogatott volt, 1982-ben bronzérmet is szerzett a világbajnokságon. A Koszovóban született, goráni muszlim Zufer később több izraeli csapatot is erősített, és miután elvette feleségül a Beit Zera kibucból származó Sharon Artzi korábbi atlétát, úgy döntött, Izraelben marad. A kibucban telepedtek le, itt született fiúk, Deni is.

Történelmet írtak Izrael fiatal kosarasai – Kibic Magazin

Zsinórban másodszorra nyerte meg az utánpótlás Európa-bajnokságot az izraeli kosárlabda-válogatott. Az U20-as viadal legjobb játékosa is egy izraeli korárlabdázó lett. Az izraeli utánpótlás kosárlabda-válogatott megismételte tavalyi sikerét, és megnyertre az U20-as Európa-bajnokságot. Idén Tel-Avivban rendezték meg a viadalt, amely döntőjében Izrael Spanyolország 92-84 arányú legyőzésével hódította el ismételten az Európa-bajnoki címet.

Az apja révén szerb állampolgársággal is rendelkező Avdija választhatott, hogy melyik válogatott tagja legyen, és bár a szerb magasabban rangsorolt válogatottnak számít, végül Izrael mellett döntött. Most pedig a legmagasabb szinten képviselheti hazáját.

„Izrael egy kis ország, és elképesztő érzés képviselni az országot a legmagasabb szinten” – mondta Avdija a draftot követően az ESPN-nek. A fiatal játékos arról is beszélt, hogy álomszerű egy egész nemzetet maga mögött tudni, és mindent el fog követni azért, hogy odahaza büszkék lehessenek rá.

Az amerikai sportcsatorna egyik kommentátora szerint Avdija a legjobb nem-amerikai játékos az idei börzén. Az NBA-s tapasztalattal is rendelkező izraeli David Blatt kosárlabdaedző pedig arról beszélt, hogy Avdija olyan jó képességekkel rendelkezik, amelyekkel könnyedén helyt állhat az NBA-ben. „Hajlandó a kemény munkára, szívóssága és magas kosárlabda intelligenciája segíteni fogja abban, hogy egy jó NBA-játékos válhasson belőle” – tette hozzá Blatt.

Avdija nem az egyetlen izraeli, akit a tegnapi börzén kiválasztottak. A Boston Celtics ugyanis a második körben, a 47. helyen a Hapoel Tel-Aviv irányítóját, Yam Madart draftolta. Madar tavaly Avdijával együtt szintén az utánpótlás Európa-bajnokságot nyert izraeli válogatott tagja volt, idén pedig az izraeli liga legjobban fejlődő játékosának választották meg.

A két frissen kiválasztott kosaras Omri Casspi és Gal Mekel után a harmadik, illetve a negyedik olyan izraeli játékos lesz, aki a sportág legmagasabb szintjén, az NBA-ben is bemutatkozhat.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp