Transz család: Boldog, békés átalakulás?

Ofir Trainin dokumentumfilmje, a Transz család azt mutatja be, milyen hatással van egy család életére, ha az apa egy nap bejelenti: nőként szeretné a továbbiakban folytatni az életét. A filmet a Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál keretében online lehet megnézni. Katt a jegyekért!

Az élet gyakran furcsább dolgokat produkál, mint a fantázia. Ezt a tételt támasztja alá Ofir Trainin dokumentumfilmje egy olyan izraeli család életéről, ahol az apáról kiderül, hogy valójában nő. A transzneműekről készültek már színházi előadások és néhány tévéfilm, bár a magyar közönség valószínűleg ezekkel kevésbé találkozott, a Transz család azzal emelkedik ki ezek sorából, hogy rendkívül szimpatikus figurákat állít a középpontba.

A filmet 2018-ban mutatták be, és egy Észak-Izraelben élő családról szól, akik Naharijában, egy nagyjából 60.000 fős településen laknak. Amit és Galit 20 éve házasok, 4 gyerekük van. Elég gyorsan világossá válik, hogy Amit nővé válása semmit sem változtatott a szoros családi kötelékeken. Az első jelenetben Amit épp sminkel a fürdőszobában, amikor az egyik lánya egy pár fülbevalót hoz be neki. Galit teljes mértékben támogatja a férjét, és akkor is mellette szeretne maradni, amikor a férfi már nőként éli az életét. Egyetlen dolog zavarja: hogy Amit a hormontablettáitól túlságosan érzelgőssé válik.

„Férfiként sosem sírt. Most állandóan bőg”, panaszolja Galit.

Amit háborús veterán, aki a katonai szolgálat alatt megsebesült. Egy levelet ír az anyjának, amelyben igyekszik felkészíteni őt a változásra. „Ne legyél szomorú, anya. Újjá fogok születni.”

Galit elkíséri Amitot Thaiföldre, ahol nem-átalakító műtétet hajtanak végre a férjén, és segít neki a gyógyulásban.

Első látásra minden csodálatos. A gyerekek is támogatók, a kisebbik lány éretten és toleránsan reagál még akkor is, amikor az osztálytársai csúfolódásával kell megbirkózniuk. Amit és Galit újra összeházasodik, mindketten női esküvői ruhában vannak egy megható szertartáson, ahol szeretettel veszik őket körbe a gyerekeik.

De Galit hamarosan boldogtalanná válik ebben a kapcsolatban, szeretne tovább lépni. Ekkor következik a film legizgalmasabb része, amikor a pár elválik egymástól egy rabbinikus bíróságon. A zsidó törvények szerint a válást csak a férj engedélyével lehet végrehajtani. Amit azonban azt mondja, ő már nem számít férjnek. Kérdés, mi történik ilyenkor?

A film erejét az adja, hogy nagyon eredetien dolgozza fel napjaink egyik aktuális és sokat vitatott társadalmi kérdését. A történet felkavaró, amelyet nem lehet hideg fejjel végignézni. Különösen a főszereplők bátorsága és toleranciája megkapó, valamint a gyerekek figurái, akiket jobban kibillent az egyensúlyából a szülők válása, egymástól való eltávolodása, mint az, amikor az apa bejelenti, hogy nőként szeretné élni az életét.

A film megtekinthető online a Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál keretében.

A jegyek egységes áron, 1500 forintért vásárolhatók meg a Távmozi oldalán.

A 9. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál szervezője a JCC Budapest – Bálint Ház. A rendezvény főtámogatói: a Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítvány, az American Jewish Joint Distribution Committee (JDC), a Thalheimer család, a Német Szövetségi Köztársaság Nagykövetsége, valamint Izrael Állam Nagykövetsége.

A film vetítési időpontjai:

November 28. szombat, 16:00

December 4. péntek, 18:00

 

Transz Család

“Ötödikes voltam, amikor kiderült, hogy az apám egy transzgender nő” – mondja a fejét fogva a kislány a kamerába, felvázolva a dokumentumfilm váratlan alaphelyzetét. Mindez egy izraeli kisvárosban, Nahariában, ahol egy mindennapi család nem mindennapi történetét ismerhetjük meg. Egy érzékeny és felkavaró film hagyományokról, vallásról, előítéletekről, szeretetről és elfogadásról.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp