Ha a nevet elfelejtik, elfelejtik a személyt is

Botlatókövek és sírkövek a holokauszt áldozatainak neveivel. Az emlékezés tartós formái két izgalmas projekt keretében jelennek meg Dobray György Kövek című dokumentumfilmjében, amely hamarosan a 9. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztiválon (ZsiFi) online lesz látható.

Budapesten a Kozma utcai zsidó temetőben egy nemzetközi csoport a holokauszt áldozatainak elhanyagolt sírköveinek rendbetételén ügyködik. Az önkéntesek egy kéthetes nyári tábor keretében érkeztek Magyarországra a német Evangélikus Egyház berkein belül működő Aktion Sühnezeichen Friedensdienste (ASF) nevű szervezet és a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) szervezésében. A zömében fiatalokból álló csapat miután megtisztította a sírköveket, kis ecsetekkel feketére festi a nevek és az évszámok hátterét, hogy azok kiemelkedjenek a szürke kövekből, és mindenki számára jól láthatóak legyenek.

Kövek

Eközben Günter Deming német szobrászművész piros furgonjával városról városra járva az általa megalkotott botlatóköveket helyez el. A járdába belesüllyesztett emléktáblákon a holokauszt áldozatainak neve látható, és rendszerint a legutolsó ismert lakhelyük közelébe kerülnek. Deming eddig több mint 74 ezer ilyen követ helyezett el 26 európai országban, és a kövek száma egyre csak nő. A művész ezzel a projekttel szeretné visszaadni az áldozatok nevét.

Deming a kezdetben a holokauszt roma áldozatainak szeretett volna valamilyen emléket állítani Kölnben, és azt tervezte, hogy a házak falára helyez ki neveket tartalmazó táblákat. Erről azonban egy helyi zsidó ismerőse lebeszélte azt állítva, hogy a házak tulajdonosai nem fogják engedni, hogy ilyen táblák kerüljenek a falakra. Végül alternatív ötletként merült fel, hogy az utcán, a járdába süllyesztve kerüljenek a névtáblák.

„Ha a nevet elfelejtik, elfelejtik a személyt is”

– eleveníti fel Deming a talmudi idézetet, amelyet egy kölni rabbitól hallott. És talán ez az idézet a legalkalmasabb a két projektet bemutató Kövek című alkotás összefoglalására. Dobray György (Szerelem első vérig, K, Gólyamese) Balázs Béla-díjas rendező dokumentumfilmjével azon túl, hogy munkaszolgálatra elhurcolt édesapjának állít emléket, az áldozatok neveinek fontosságára is felhívja a figyelmet.

A Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivált idén online rendezik meg, filmjei és kísérőprogramjai internetes streamként, közvetítésként tekinthetők meg november 24. és december 6. között. További információ és részletes program: www.zsifi.org

A Kövekben a nevekből személyek, valaha élt és a származásuk miatt meggyilkolt emberek lesznek, amikor a filmben egy-egy botlatókő elhelyezése során az áldozat rokonai vagy leszármazottai mesélni kezdenek róluk, miközben Deming kitartóan kalapál a háttérben. Vagy amikor a sírköveket javítgató csoport tagjai éppen túlélők elbeszéléseit hallgatják a Holokauszt Emlékközpontban tett látogatásuk során.

A Mazsike és az ASF által szervezett táborban a résztvevők miközben sírokat tesznek rendbe, megismerkednek a zsidósággal és a holokauszt történetével. A táborozók motivációja elég változatos. Az egyik német lány családja például részt vett annak idején a náci bűnök elkövetésében, és azért jött el, hogy tanuljon, mert fontosnak tartja, hogy ilyen soha többé ne ismétlődhessen meg. Míg egy másik, Amerikából érkezett fiatal magyar ortodox zsidó túlélők leszármazottja, és azért érkezett, hogy többet tudjon meg magyarországi gyökereiről.

Bár a sírkövek kis ecsettel történő aprólékos festegetése először nem éppen a sok gazzal benőtt temetőgondozásokra emlékeztetett, a tábor végén a résztvevők mégis úgy érezték, valami különlegeset, tartósat hoztak létre ezáltal. A nevek kiemelésével pedig ők is nagyobb figyelmet tudtak szentelni azoknak a személyeknek, akiknek a sírköveit rendbetették, ami alapot teremtett egy mélyebb kapcsolat kialakításának.

A Kövek című filmben nincsenek beszélő fejek, nincs felesleges narráció. A szereplők csak ritkán beszélnek egyenesen a kamerába. Dobray György csak a háttérből figyeli az eseményeket, mégis sikeresen megragadja a filmben bemutatott mindkét projekt mélységét.

A Kövek vetítési időpontjai és jegyvásárlás:

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp