A rendőrségnek fel kellett volna lépnie a homofób támadókkal szemben az Aurórában

Jogellenesnek ítélete a Fővárosi Törvényszék, hogy a rendőrök tavaly szeptemberben előbb késlekedtek, majd nem léptek fel azokkal a homofób provokátorokkal szemben, akik az Aurórában transzparensekkel felvonulva fenyegették és sértegették az ottani LMBT-közösség tagjait, és megakadályoztak egy rendezvényt. A panaszosokat a Magyar Helsinki Bizottság képviselte.

Mint arról a Kibic Magazin is beszámolt, tavaly szeptemberben Budaházy Györgyék megzavartak az Aurórában egy zártkörű workshopot, amelyen pedagógusok számára mutattak volna be iskolai erőszak megelőzésére oktató videókat. A meleg közösséget transzparensekkel is támadták, homofób jelszavakat skandáltak, sértegették az ott lévőket.

A zsidó civileket összefogó Zsidó Közösségi Fórum elnöksége szolidaritást is vállalt az Aurórával és elítélte az akciót.

https://akibic.hu/2019/10/10/a-zsido-kozossegi-forum-elnoksege-eliteli-budahazyek-homofob-akciojat-az-auroraban/

Az Auróra hiába kért segítséget a rendőröktől, akik azonban egy darabig csak az épület előtt álltak az utcán és nem voltak hajlandók bejönni. Később hosszas győzködés után mégis bementek a helyszínre A rendőrök végül kikísérték Budaházyékat az Auróra klub nyílt, kocsmarészébe, innen azonban nem küldték őket tovább az utcára, mondván nem követtek el semmi olyasmit, ami miatt egy szabadon használható területről el kellene menniük. A rendőrség későbbi közleménye szerint megállapították, hogy sem bűncselekmény, sem szabálysértés nem történt a helyszínen.

A helsinki.hu közleménye szerint „a helyzet vitathatatlanul felvetette legalább is a szabálysértés gyanúját, de még bűncselekményét is. A közösség tagja elleni erőszak elkövetéséhez ugyanis önmagában elegendő a védett csoport elleni riadalomkeltés is, nem szükséges a testi erőszak.”

Az Aurórások végül a Magyar Helsinki Bizottság segítségével panaszt nyújtottak be a rendőrségnek, ám szerintük nem érte sérelem a panaszosokat. Így került az ügy a Fővárosi Törvényszékhez.

A bíróság szinte minden fontos kérdésben a felperes polgárokkal és a szervezőkkel értett egyet. Az ítélet kimondja, hogy a rendőröknek haladéktalanul intézkedniük kellett volna, indokolatlan volt 20 perces kinti várakozásuk az akció parancsnokára. Úgy persze nem érzékelhették a szabálysértést vagy bűncselekményt, hogy nem mentek be. Ezen túl szabálysértést kellett volna érzékelniük nem csak a nagyteremben, hanem az Auróra kocsmarészén és kerthelyiségében is.

A bíróság kimondta, „téves álláspont a rendőrök részéről, ha csak fizikai tettlegesség vagy vagyoni károkozás esetén látták szükségét a beavatkozásnak. A közösség elleni erőszaknak ugyanis nemcsak bántalmazásos formája van, hanem kihívóan közösségellenes magatartással is megvalósítható, amelyhez fenyegető fellépés és/vagy verbális erőszak is elégséges. […]

A Helsinki Bizottság teljes beszámolója itt érhető el:

Jogellenes volt a rendőrség tétlensége a homofób támadókkal szemben az Aurórában

A Fővárosi Törvényszék jogerős ítéletben helyt adott a Labrisz Leszbikus Egyesület, Magyar LMBT Szövetség és az Auróra Közösségi Házat működtető Marom Klub Kft., valamint nyolc magánszemély rendőrség elleni panaszának. A fővárosi rendőrök tavaly szeptemberben előbb késlekedtek az intézkedéssel, majd nem léptek fel azokkal a homofób provokátorokkal szemben, akiknek így sikerült megakadályozniuk, hogy az LMBT-közösség megtarthassa rendezvényét.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp