Jövőre indulhat a második izraeli a világűrbe

A tragikus sorsú Ilan Ramon után újabb izraeli juthat el a világűrbe. A korábbi vadászpilóta saját maga finanszírozza az űrrepülés költségeit.

A 62 éves Eytan Stibbe lehet a második izraeli űrhajós. Várhatóan 2021 végén indul majd útjára a Nemzetközi Űrállomás felé egy 200 órás tudományos küldetésre. Stibbe útja és az űrállomáson tervezett kísérletek a Ramon Alapítvány és Izrael Állam együttműködésével valósulhatnak meg, az Izraeli Űrügynökség közlése szerint az űrrepülés költségeit Stibbe saját zsebéből fogja kifizetni.

Eytan Stibbe

Eytan Stibbe korábban az izraeli légierő vadászpilótája volt, Ilan Ramonnal együtt részt vett az iraki atomreaktor lebombázásában 1981-ben. Egykoron a legtöbb ellenséggel végző pilótaként tartották számon. Leszerelése után egy befektetőcéget alapított, amely üzleti sikerei révén komoly vagyonra tett szert.

A volt pilóta az elkövetkezendő időszakot felkészüléssel fogja eltölteni, amely végén egy intenzív három hónapos tréning veszi kezdetét az Egyesült Államokban, Oroszországban, illetve Németországban. A kilövésre előreláthatólag a jövő év végén Floridában kerül majd sor.

A Ramon Alapítvány, az Izraeli Űrügynökség, illetve az izraeli Tudományos és Technológiai Minisztérium közösen fogja kiválasztani azokat az izraeli fejlesztésű technológiákat, amelyek segítségével Stibbe a Nemzetközi Űrállomáson különböző kísérleteket fog elvégezni. Az űrutazással kapcsolatban egy gyerekeknek szóló oktatási programot is összeállítanak.

A bejelentésre tegnap került sor Reuven Rivlin izraeli államelnök rezidenciáján. Az elnök szerint az újabb izraeli űrhajós bejelentése egy igazi nemzeti ünnep és nagy büszkeségre ad okot.

„Egy izraeli pilóta, az egyenruhájára hímzett kék-fehér zászlóval, ismét bebizonyítja, ahogy azt az elmúlt 72 évben többször is bebizonyítottuk, hogy még a csillagos ég és sem jelent határt”

– mondta Rivlin.

Amennyiben Stibbe utazása megvalósul, ő lesz a második izraeli, aki eljut a világűrbe. Az első izraeli űrhajós, Ilan Ramon 2003-ban vesztette életét hat társával együtt a Columbia űrrepülőgép katasztrófájában.

Csodával határos módon maradt meg az izraeli űrhajós naplója – Kibic Magazin

Ilan Ramon a világűrben írt naplójának 34 lapja maradt meg a Columbia űrrepülőgép katasztrófáját követően. Most ezekből rendeztek kiállítást a jeruzsálemi Izrael Múzeumban. Ilan Ramon az első és ezidáig egyetlen izraeli űrhajós 2003-ban hat társával együtt lelte halálát, amikor a Columbia űrrepülőgép a Földre való visszatérése közben megsemmisült.

(Ynet, JTA)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp