Golda: zsidók királynője vagy keményvonalas rasszista?

Izgalmas portré Izrael első és máig egyetlen miniszterelnöknőjéről, Golda Meirről. A film, amelyet a Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál keretében online lehet megnézni, igyekszik megragadni a miniszterelnök személyisége mögött meghúzódó drámát, és azt bemutatni, milyen máig ható következményei vannak az akkori döntéseknek.

Két emlékezetes megjegyzést tesz Golda Meir, Izrael volt miniszterelnöke a filmben. Azt mondja, hogy szinte semmit nem aludt azokban az években, amikor 1969 és 74 között ő volt a miniszterelnök. Állítása szerint ő akart ébren maradni az álmatlan éjszakákon, mivel attól félt, hogy lemarad valami fontos hírről.

A másik pedig Meir sokat idézett mondata az arabokról: „A világon minden arabnak van választása. A zsidóknak nincs választásuk.”

Ebből a két gondolatból érezhető az a belső konfliktus, amelyet ez a portré ábrázolni kíván.

Meir fáradhatatlan és nyughatatlan vezető volt, viszont úgy érezte, a zsidóknak nincs elég hatalmuk ahhoz, hogy megvédjék magukat. Ebből talán megérthető, hogy Golda Meirtől miért áll olyan messze a béke megteremtésének vágya, és miért nem tett semmit az izraeli miniszterelnök az izraeli-palesztin ellentét enyhítéséért.

Golda Meir Kievben született 1898-ban, ő volt Izrael miniszterelnöke 1969 és 1974 között. Golda Meir életét nagymértékben meghatározták kievi gyerekkori élményei. 9 éves kislányként rettegett a pogromoktól, később a családjával Amerikába menekült. Az anyja nem akarta, hogy 14 éves kora után továbbtanuljon, férjhez akarta adni őt, de a lány fellázadt ellene, és Denverbe költözött a nővéréhez, aki akkoriban már kapcsolatban volt a cionistákkal. Golda itt ismerkedett meg a mozgalommal és leendő férjével, Morris Myersonnal. A házaspár 1921-ben költözött Palesztinába.

A dokumentumfilm röviden bemutatja Golda szakmai karrierjét és azt a fantasztikus utat, ahogy miniszterelnök lett.

A film főként Meirnek azokkal az éveivel foglalkozik, amikor miniszterelnökként vezette az országot. Egyesek a zsidó emberek királynőjeként tisztelik őt, mások viszont keményvonalas rasszistának tartják, aki káros politikát folytatott, és ennek hatása máig is érezhető. A film mindkét szempontot bemutatja. Megtudhatjuk, milyen akadályokon vergődte át magát egyedüli női vezetőként egy férfiak által dominált rendszerben anélkül, hogy a feminizmus szemüvegén keresztül értelmezhette volna karrierje problematikus pontjait.

A film készítőinek törekvése, hogy objektív képet adjanak Meirről még világosabbá válik a rokonokkal, kollégákkal készített beszélgetések során.

Az 1978-ban, a halála előtt rögzített felvételek a legmegkapóbbak az egész filmben. Meir itt teljesen őszinte, az sem világos, tudatában volt-e, hogy a mikrofon és a kamera be van még kapcsolva.

A Golda című film nem akar legendát gyártani Izrael első és máig egyetlen női miniszterelnökéből. Érdekesen és sokoldalúan mutatja be Meir személyes nézeteit, és azt érzékelteti a nézővel, hogy talán nem volt mindig a felelőssége teljes tudatában, és dönthetett volna bizonyos esetekben a békésebb megoldás mellett is. A film szerint lett volna választása.

A Golda igyekszik megragadni a miniszterelnök személyisége mögött meghúzódó drámát, és azt bemutatni, milyen máig ható következményei vannak az akkori döntéseknek.

A film megtekinthető online a Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál keretében.

A jegyek egységes áron, 1500 forintért vásárolhatók meg a Távmozi oldalán.

A 9. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál szervezője a JCC Budapest – Bálint Ház. A rendezvény főtámogatói: a Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítvány, az American Jewish Joint Distribution Committee (JDC), a Thalheimer család, a Német Szövetségi Köztársaság Nagykövetsége, valamint Izrael Állam Nagykövetsége.

A film vetítési időpontjai:

Vetítések, jegyvásárlás:
– november 25. szerda, 18:00
– december 6. vasárnap, 16:00

A Távmozi működése

Golda

Golda Meir, az alapító atyák és anyák nemzedékéhez tartozott. Ő volt Izrael első és mindeddig egyetlen női miniszterelnöke, akinek családja a pogromok elől menekült az új világba, aki Wisconsinban lett szocialista cionista, aki évtizedeken keresztül védte és építette Izraelt. Vaslady volt, nagymama és államalapító. A dokumentumfilm a “zsidók királynőjének” az életébe nyújt lebilincselő bepillantást.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp