Az etióp zsidók kimenekítését kérik Izraeltől a polgárháború közeli helyzet miatt

Több mint 14 ezer zsidó gyökerű ember vár Etiópiában arra, hogy kivándorolhasson Izraelbe. Az országban kialakuló egyre feszültebb helyzet miatt kimentésük egyre sürgetőbbé válik.

Etiópiában 11 napja folynak harcok a szövetségi kormány és az ország északi részén található Tigré tartományt magának követelő Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) között. Az összecsapásoknak már egy zsidó áldozata is van: a 36 éves Girmew Getét a vitatott területnek számító Tigré és Amhara határvidékén ölték meg.

Etióp zsidó gyerekek Gondárban

Gete az ország északi részén található Gondár zsidó közösségének volt a tagja, és családjával 24 éve várta, hogy kivándorolhasson Izraelbe. Rajta kívül jelenleg is több mint 14 ezer magát zsidónak valló etióp vár Gondárban és Addisz-Abebában arra, hogy eljuthasson Izraelbe. Többségük már évekkel ezelőtt elhagyta állandó lakóhelyét és a nagyvárosok zsidó közösségi központjai közelébe költözött.

A helyzetüket nehezíti, hogy a koronavírus-járvány miatt elapadtak az izraeli családok által küldött adományok, és egyre nagyobb a szegénység és az alultápláltság a várakozók körében. A kialakulóban lévő fegyveres konfliktus pedig már egyenesen az életüket veszélyezteti. Ráadásul a feszült helyzetben az antiszemitizmus is erőre kaphat az országban.

Ezért az Izraelbe való kivándorlást szorgalmazó Kampány az Etióp Zsidók Alijázásáért elnevezésű szervezet hétfőn, az etióp zsidók szigd ünnepén, levélben fordult Benjamin Netanjahu miniszterelnökhöz és Israel Katz pénzügyminiszterhez. A levélben arra kérték az izraeli kormány tagjait, hogy tegyenek sürgős lépéseket a korábbi határozatok végrehajtásának érdekében, hogy az összes etióp zsidó mihamarabb megérkezhessen Izraelbe.

Az izraeli parlament, a Kneszet alija (bevándorlási) bizottsága már holnap össze fog ülni, hogy meghallgassa a minisztereket és a különböző szervezetek képviselőit a kialakult helyzetről. Az izraeli belügy, illetve a Szohnut munkatársai pedig már Etiópiában készítik elő 2000 ember januárban tervezett Izraelbe hozatalát. (Times of Israel)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp