49 országból kapott születésnapi üdvözletet a 101 éves lengyel zsidómentő

Jozef Walaszczykot egy különleges videóban köszöntötték fel. A legmeghatóbb üzenetet egy 100 éves holokauszt-túlélőtől kapta.

Jozef Walaszczyk a II. világháború idején megmentette zsidó barátnője és még további 50 ember életét. A lengyel férfi a földalatti mozgalom tagjaként a harcolt a nácik ellen, és segített szövetséges katonákat átcsempészni a határon.

Jozef Walaszczykot köszöntik 101. születésnapja alkalmából

Walaszczyk most ünnepelte 101. születésnapját, amely alkalomból a From the Depths (A mélységből) elnevezésű, a holokauszt emlékét ápoló szervezet egy meglepetésvideóval köszöntötte fel. A 25 perces videóban 49 különböző országból több tucat ember küldte el születésnapi jókívánságait Walaszczyknak.

Az egyik üzenetet egy Németországból származó ausztrál holokauszt-túlélőtől, a már szintén a 100. életévében járó Eddie Jakutól kapta.

„Voltam Auschwitzban. 100 éves vagyok. Jó egészséget kívánok a 101. születésnapján! Élvezze hátralévő életét a lehető legjobban! Én is ezt fogom tenni. Nagyon jó olyan embert találni, mint ön, aki olyan sok jót tett”

– mondta Jaku.

Az üzeneteket küldők a szervezet online felhívására válaszolva küldték el a Walaszczyknak szánt jókívánságaikat videóban. A From the Depths képviselői a lengyel férfit varsói otthonában köszöntötték fel, a videót pedig egy tableten mutatták meg neki. A születésnapi tortán a gyertyákat viszont csak kézzel lehetett „elfújni” a maszkviselési szabályok miatt.

(JTA)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp