Verő Tamás: Volt, hogy több ezren is követték a zsinagógánk online eseményeit

Miért járnak szívesen az egyik zsinagógai közösségbe az emberek? Vajon a rabbi hitelessége az egyetlen összetevője annak, hogy sokan eljöjjenek egy-egy ünnepre? Javított-e vagy rontott a vallási közösségek helyzetén a koronavírus járvány? Itt a Kile negyedik, befejező adása Darvas Istvánnal, Verő Tamással, Kiss Henriettel és Tordai Bencével.

Darvas István, az OR-ZSE Bét Jehuda zsinagógájának rabbija a politikától, a formális zsidó szervezetektől független közösség felépítését tervezi, ezért kilépett a Mazsihiszből néhány héttel ezelőtt.

Verő Tamás az ország egyik legnépszerűbb zsinagógáját, a Frankelt vezeti, és a koronavírus járvány alatt is rendszeresen tartott online közösségi eseményeket. A két rabbit a közösségépítéssel kapcsolatos tapasztalataikról kérdezzük a műsor első felében.

A Kile e heti adásának második felében a Rumbach utcai zsinagógáról és a civilek kapcsolatáról beszélgettünk Kiss Henriettel, a Rumbach Zsinagóga igazgatójával és Tordai Bencével a Mozaik Hub vezetőjével.

A koronavírus járvány miatt elhalasztják a decemberre tervezett hivatalos ceremóniát is. Az épületbe azonban nemrég beköltözött a civil szervezeteket tömörítő Mozaik Közösségi Hub. Ezzel a Mazsihisz befogadta a saját egyik intézményébe a civileket, ami jelentős lépésnek számít.

A közösségi térként is működő Rumbach élő lelke jelenleg a civil szervezeteket tömörítő Mozaik Zsidó Közösségi Hub, amely néhány hete költözött ide. A Rumbach Zsinagógát működtető Mazsihisz a HUB befogadásával egy komoly gesztust kívánt tenni a magyar zsidó civil szervezetek felé, biztosítja számukra a működés terét és infrastruktúráját. Ezt a közeledést a Rumbach igazgatója, Kiss Henriett szerint remélhetőleg további konkrét lépések is követik majd.

A műsor végén híreket mondunk és programokat ajánlunk a jövő hétre.

A podcast a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (MAZSÖK) támogatásából valósult meg.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp