Az izraeli Hadassah Kutatóközpont szerint is 92%-os hatékonyságú az orosz oltás

Hamarosan Izrael is hozzájuthat az orosz oltáshoz, amelyről szerdán jelentette be Oroszország, hogy 92%-os hatékonysággal véd a koronavírus fertőzéstől. Másfél héten belül Magyarországra érkezik a koronavírus elleni orosz oltóanyagminta – mondta a külgazdasági és külügyminiszter szerda este az M1 aktuális csatornán.

Az izraeli Hadassah Egyetemi Orvosi Központ jó ideje kapcsolatban van az orosz Gamaleya Kutatóközponttal és az Orosz Befektetési Alappal, amelyek együttműködnek az oltás kutatás és gyártás terén.

A Hadassah vezetője, Prof. Zeev Rotstein elmondta, benyújtottak az Egészségügyi Minisztériumnak egy kérelmet, hogy regisztrálják az orosz vakcinát, írja a jpost.com.

Az orosz bejelentés nem sokkal azután érkezett, hogy hétfőn a Pfizer közölte, az oltása 90%-os biztonsággal véd a koronavírus ellen.

Szakértők elismerően nyilatkoztak az orosz eredményekről is, de felhívták a figyelmet arra, hogy itt csak kisebb körben, kevesebb önkéntesen tesztelték a vakcinát.

Az eredményeket az első 16000 önkéntesen végzett teszt alapján közölték. A tesztek 3-dik fázisa 29 klinikán zajlik Moszkvában és ebben már 40.000 önkéntes vesz majd részt, akinek egynegyede kap placebo oltást.

A Hadassah moszkvai kutatórészlege is részt vett a kísérletekben. A Sputnik V nevű oltás 92%-os hatékonyságot mutatott az eddigi eredmények szerint. Ez jóval az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszeripari Felügyelet által elvárt 50%-os limit felett van.

Hamarosan mi is megkapjuk

A magyar kormány előrehaladott tárgyalásokat folytat az orosz oltóanyag beszerzéséről, és a külgazdasági és külügyminiszter szerdai bejelentése szerint másfél héten belül érkezik Magyarországra a koronavírus elleni orosz oltóanyagminta.

Szijjártó Péter kifejtette: decemberben kis mennyiségű szállítmány érkezik a klinikai tesztek elvégzéséhez. Január második felében pedig elkezdődhetnek a nagy mennyiségű szállítások – mondta.

Szerdán megállapodtak Oroszországgal, hogy a magyarországi engedélyezéshez szükséges dokumentációt az orosz fél legkésőbb csütörtök estig összeállítja és eljuttatja Budapestre.

A miniszter kiemelte: a magyar kormány továbbra is arra törekszik, hogy minél több forrásból, minél több és minél jobb oltóanyagot szerezzen be.

Komoly aggályok az orosz adatok valóságtartalmát illetően?

“Az orosz vagy a kínai vakcina is lehet jó, sőt tudom, hogy kiváló tudósok dolgoznak azokban az országokban is. A probléma a transzparencia és függetlenség kétségessége” – írta a Facebookon Kemenesi Gábor virológus. A szakember szerint inkább az vethet fel aggályokat a készítményekkel kapcsolatban, hogy “félő, hogy politikai nyomás sodorja járatlan utakra az ottani vakcinafejlesztési törekvéseket”.

Ezt a jelenséget Kemenesi szerint vakcina-nacionalizmusnak lehet nevezni egy nemrég megjelent véleménycikk alapján. A virológus ugyanakkor elismeri, hogy “az orosz vakcina esetében rendkívül komoly aggályok merültek fel az adatok valóságtartalmát illetően.

Az a tény továbbá, hogy a nemzetközileg elfogadott eljárásoktól eltérően nem várták meg a klinikai 3-as fázis befejezését és annak értékelését, a vakcinajelölt engedélyezését, további rendkívüli kockázatokat rejt magában”

– írta a szakember.

Izrael még kivár

A Hadassah Központ vezetője, Prof Zeev Rotstein szerint az izraeli kormány hivatalosan eddig nem vette fontolóra az orosz oltás megrendelését, de a Hadassah sokszor épp arra szolgál, hogy irányt mutasson az Egészségügyi Minisztériumnak.

„Reméljük, hogy az izraeli kormány idővel belátja, hogy ez az oltás biztonságos és hatékony. Mi készen állunk, hogy benyújtsunk minden szükséges papírt ahhoz, hogy az emberek hozzájuthassanak a vakcinához.”

Hozzátette, ha a kormány mégsem szeretné az orosz oltást, akkor az a magánbetegek számára elérhető lesz a Hadassah Központon keresztül.

Kapcsolódó cikkünk:

Hol tartunk az oltásért folytatott versenyben? – Kibic Magazin

Összeállítást közölt a jpost.com a jelenlegi koronavírus elleni vakcina helyzetről. A járvány már több mint egymillió ember életét követelte. A héten Magyarország is komoly szigorításokat vezet be a járvány megfékezése érdekében. Gyógyszergyártók és kutatóközpontok keresik a COVID-19 elleni oltóanyagot, és több tízezer önkéntes bevonásával folyik a tesztelés.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp