Zsidó és muszlim motorosok együtt védték Koppenhága zsidó temetőjét a kristályéjszaka évfordulóján

A kristályéjszaka tavalyi évfordulóján neonácik több mint 80 sírt megrongáltak egy dániai zsidó temetőben. Egy zsidó-muszlim motoros klub tagjai gondoskodtak róla, hogy idén ilyen ne fordulhasson elő.

Nemrég döntött arról egy dán bíróság, hogy egy év börtönbüntetésre ítéli azt a neonáci férfit, aki tavaly a kristályéjszaka elnevezésű zsidóellenes pogrom 81. évfordulóján társával több mint 80 sírkövet rongált meg a nyugat-dániai Randers zsidó temetőjében.

A MuJu & Co. motoros klub tagjai a koppenhágai zsidó temetőben (Fotó: MuJu & Co. MC Danmark/Facebook)

Egy évvel a sírgyalázást követően a zsidó és muszlim tagokból álló MuJu & Co. motoros klub tagjai úgy határoztak, idén saját kezükbe veszik a koppenhágai zsidó temető sorsát, nehogy ott megismétlődhessenek a Randersben történtek. A motorosok ezért az 1938-as kristályéjszaka idei évfordulóján a november 9. és 10. közötti éjszakát a zsidó temetőben való járőrözéssel töltötték.

Az esetről hírt adó Azonnali megjegyzi, hogy a dániai MuJu & Co a világ első zsidó-muszlim motoros klubja, és azért jött létre, hogy megmutassák, a két kisebbség tud békében is élni egymás mellett élni, és hogy a konfliktusok ellenére a legtöbb zsidó és muszlim nem egymás ellensége. A Muju & Co. további különlegessége, hogy a hasonló klubokkal ellentétben nőket is szívesen lát sorai között.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp