Megrázó dokumentumfilm Románia legvéresebb pogromjáról

A vonatok indulása című dokumentumfilm az 1941-es jászvásári pogrom több mint 10 ezer zsidó áldozatáról a 17. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál keretében online tekinthető meg.

Radu Jude és Adrian Cioflâncă esszéfilmje a romániai zsidóüldözés legvéresebb epizódját rekonstruálja korabeli fényképek segítségével. 1941. június 29-én Ion Antonescu diktátor parancsára román katonák és helyi civilek több mint 10 ezer zsidót gyilkoltak meg Jászvásárban.

Az áldozatok nagy részét a helyszínen megölték, több ezer embert pedig marhavagonokba zártak, amelyek sokáig céltalanul bolyongtak az országban, a vagonokba zsúfolt emberek több nap múltán vagy megfulladtak, vagy szomjan haltak. Az áldozatok maradványait tartalmazó tömegsírok a mai napig előkerülnek.

A jászvásári pogromról szóló A vonatok indulása című dokumentumfilm első, hosszabb felében az ő fényképeiket láthatjuk, a fényképek montázsát pedig tanúk visszaemlékezései, interjú- és naplórészletek kísérik. A második, rövidebb rész fotói a mészárlást megörökítő német katonáktól származnak.

A filmet most a tegnap kezdődő 17. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválon online lehet megnézni. A fesztivál november 22-ig tart.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp