Napjaink egyik legfontosabb zsidó gondolkodója ment el

Szombat reggel 72 éves korában elhunyt Lord Jonathan Sacks, aki 1991 és 2013 között volt Nagy-Britannia főrabbija. Sacks napjaink egyik legfontosabb és legismertebb zsidó gondolkodójának számított, munkásságát világszerte nagy elismerés övezte.

Az ortodox rabbi sokat írt és adott elő a zsidó hit és a modern világ kapcsolatáról, szószólója és kezdeményezője volt a vallások közötti párbeszédeknek. Sacks az egyik legfontosabb ortodox rabbinak számított a világon, olyan neves oktatási intézményekben töltött be professzori állást, mint a King’s College London, a New York Egyetem vagy a Yeshiva Egyetem.

Lord Jonathan Sacks rabbi

Sacks rabbi elutasította a vallási szélsőségeket, és támogatta a nyitottságot a többségi társadalom felé. Bírálta az ultraortodoxok azon álláspontját, miszerint a zsidóknak el kell különülniük a többségi társadalomtól, és úgy vélte, hogy a tudományok oktatásának is helye van a Tóra tanítása mellett.

Amosz Oz, az azóta elhunyt izraeli író korunk egyik legkiemelkedőbb zsidó személyiségének nevezte a rabbit. Nem csak művei és angliai főrabbiként végzett kiváló munkája miatt, hanem elsősorban azért, mert Sacks azon kevesek közé tartozott, akik megadták a lehetőségét a párbeszédre.

A zsidók közötti párbeszéd hét alapelve – Kibic Magazin

Jonathan Sacks volt brit ortodox főrabbi szerint fontos lenne, ha a különféle zsidó irányzatok képviselői kicsit jobban odafigyelnének egymásra. A neves rabbi úgy látja, ez a kulcsa annak, hogy a zsidóság mint egységes nép a jövőben is meg tudjon maradni.

A volt brit főrabbi közel húsz könyvet írt, amelyekben átfogó világképet tárt fel a vallások szerepéről, a globalizációról, az etikáról, a társadalmi felelősségről és a zsidóság jövőjéről. Szószólója volt az antiszemitizmus elleni küzdelemnek Nagy-Britanniában. A rabbinak 2005-ben adományoztak lovagi címet, és 2009-ben csatlakozott a Lordok Házához.

Jonathan Sacks rabbit idén októberben rákkal diagnosztizálták, és bár korábban kétszer is sikeresen kezelték, ezúttal nem ő került ki győztesen a betegséggel való küzdelemből. Boris Johnson brit miniszterelnök búcsúztatójában kiemelte, Sacks munkássága komoly hatással volt az országra és az egész világra.

(Ynet, Wikipedia)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp