Napjaink egyik legfontosabb zsidó gondolkodója ment el

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Szombat reggel 72 éves korában elhunyt Lord Jonathan Sacks, aki 1991 és 2013 között volt Nagy-Britannia főrabbija. Sacks napjaink egyik legfontosabb és legismertebb zsidó gondolkodójának számított, munkásságát világszerte nagy elismerés övezte.

Az ortodox rabbi sokat írt és adott elő a zsidó hit és a modern világ kapcsolatáról, szószólója és kezdeményezője volt a vallások közötti párbeszédeknek. Sacks az egyik legfontosabb ortodox rabbinak számított a világon, olyan neves oktatási intézményekben töltött be professzori állást, mint a King’s College London, a New York Egyetem vagy a Yeshiva Egyetem.

Lord Jonathan Sacks rabbi

Sacks rabbi elutasította a vallási szélsőségeket, és támogatta a nyitottságot a többségi társadalom felé. Bírálta az ultraortodoxok azon álláspontját, miszerint a zsidóknak el kell különülniük a többségi társadalomtól, és úgy vélte, hogy a tudományok oktatásának is helye van a Tóra tanítása mellett.

Amosz Oz, az azóta elhunyt izraeli író korunk egyik legkiemelkedőbb zsidó személyiségének nevezte a rabbit. Nem csak művei és angliai főrabbiként végzett kiváló munkája miatt, hanem elsősorban azért, mert Sacks azon kevesek közé tartozott, akik megadták a lehetőségét a párbeszédre.

A zsidók közötti párbeszéd hét alapelve – Kibic Magazin

Jonathan Sacks volt brit ortodox főrabbi szerint fontos lenne, ha a különféle zsidó irányzatok képviselői kicsit jobban odafigyelnének egymásra. A neves rabbi úgy látja, ez a kulcsa annak, hogy a zsidóság mint egységes nép a jövőben is meg tudjon maradni.

A volt brit főrabbi közel húsz könyvet írt, amelyekben átfogó világképet tárt fel a vallások szerepéről, a globalizációról, az etikáról, a társadalmi felelősségről és a zsidóság jövőjéről. Szószólója volt az antiszemitizmus elleni küzdelemnek Nagy-Britanniában. A rabbinak 2005-ben adományoztak lovagi címet, és 2009-ben csatlakozott a Lordok Házához.

Jonathan Sacks rabbit idén októberben rákkal diagnosztizálták, és bár korábban kétszer is sikeresen kezelték, ezúttal nem ő került ki győztesen a betegséggel való küzdelemből. Boris Johnson brit miniszterelnök búcsúztatójában kiemelte, Sacks munkássága komoly hatással volt az országra és az egész világra.

(Ynet, Wikipedia)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp