Biden továbbra is Jeruzsálemben tartaná az amerikai nagykövetséget

Legalábbis erre számítanak Izraelben. Biden hisz a kétállami megállapodásban, de elképzelhető, hogy egyelőre nem fogja bolygatni a kialakult izraeli-palesztin helyzetet.

Egyelőre nem világos, hogy szándékában áll-e majd Bidennek új utat indítani az izraeli-palesztin párbeszédben, de a palesztinok már bejelentették, hogy készek a tárgyalásra a Biden vezette Washingtonnal.

Biden teljes szívvel hisz a kétállami megoldásban, egy olyan palesztin állam létrehozásában, amely békében és biztonságban élne Izrael mellett. Úgy véli, hogy meg kell őrizni ezt a megoldást, amely az amerikai politikát az izraeli-arab konfliktus kérdésében évtizedek óta irányította.

Mégis könnyen meglehet, hogy az új elnök távol fog maradni az izraeli-palesztin viszálytól, egyrészt mert Mahmúd Abbász vezetése a végéhez közeledik, és még nem dőlt el a harc utódlásáért, másrészt mert Netanjahu és Abbász olyan fokon bizalmatlan egymás iránt, hogy reménytelennek tűnik bármiféle tárgyalás.

Bidenhez közeli emberekkel folytatott megbeszélések a ynet számára azt jelezték, hogy az új amerikai elnök fel fogja szólítani Izraelt, hogy ne bővítse a ciszjordániai településeket, és ne beszéljen többé az annektálásról.

Emellett arra fogja kérni a palesztinokat, hogy tartózkodjanak az olyan negatív intézkedésektől, amelyek a nemzetközi diplomáciában megpróbálják aláásni Izrael legitimitását, és hagyjanak fel a terroristák családjainak nyújtott kifizetésekkel és az uszítással.

Izraelben úgy tudják, hogy Joe Biden nem szándékozik visszaköltöztetni Tel-Avivba az Egyesült Államok izraeli nagykövetségét, amelyet Washington Donald Trump idején, 2018 májusában Jeruzsálembe költöztetett.

Jeruzsálemben az iráni nukleáris fegyverkezés miatt aggodalommal tekintenek Biden várható elnökségére a Jediót Ahronót című újság hírportáljának értesülése szerint. Joe Biden ugyanis korábban kijelentette, hogyha Irán visszatér a még Barack Obama elnök vezényletével megkötött nukleáris megállapodás teljes betartásához, akkor az Egyesült Államok újra csatlakozik ahhoz, és ezzel gyakorlatilag feloldja a szankciókat.

Biden ígérete szerint kormánya csak ezután tárgyal Iránnal, és tervez együttműködést az Egyesült Államok szövetségeseivel, hogy megállapodjanak további  “megerősítő és kiterjesztő” záradékokban. Donald Trump Netanjahu segédletével felmondta az Obama által megkötött iráni nukleáris megállapodást, és szankciókat vezetett be Teherán ellen.

A jelenlegi izraeli vezetés ennek a politikának a folytatását szeretné.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp