Emléktáblát kap Anna Margit szülőfalujában, Borotán

A háború és a zsidóság, az özvegység, a magány tragédiáját dolgozta fel képzőművészetében Anna Margit, akinek kiállítása is látható majd az ország egyik legelismertebb borászának, Koch Csabának a borotai pincészetében.

Anna Margit zsidó családba született 1913. december 23-án Borotán, ahol apja, Sichermann József gazdatiszt volt.

Sichermann Margit, aki csak később, az első kiállítása előtt változtatta meg a nevét, kétéves koráig élt Borotán, mivel az apja munkája miatt a család többször költözött.

Anna Margit művészete férjével, Ámos Imre festőművésszel közösen kezdett kiteljesedni az 1930-as években. Férje munkaszolgálatosként veszítette életét, apját haláltáborban ölték meg.

Anna Margit és Ámos Imre

„A hetvenes évektől haláláig a háború és a zsidóság, az özvegység, a magány tragédiáját dolgozta fel ironikus, groteszk, gonosz és démoni hangokkal, ambivalenciával átitatott képein” – olvasható róla Turai Hedvig kötetében.

Az emléktábla-állítást Farkas P. József, a Boldog Karol Wojtyła Barátság Központ alapító igazgatója javasolta Borota polgármesterének, aki azt is vállalta, hogy rendhagyó órákon a helyi iskolában és a könyvtárban is megismerhessék a helyiek a híres festőnő életművét.

Anna Margit: Élet és halál

Farkas P. József arról elmondta, szeretnék Anna Margit születésnapjára időzíteni a táblaavatót, melynek költségeit a barátság központ vállalja. Egy kiállítás is nyílna Anna Margit és fia, Péter Vladimir Munkácsy-díjas ötvösművész alkotásaiból, melynek helyszíne az ország egyik legelismertebb borászának, Koch Csabának a borotai pincészete lenne.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp