Nem vette figyelembe a zsidók a Templom-hegyhez való kötődését az ENSZ egyik bizottsága

Egy rakás Izraelnek nem igazán kedvező határozat tervezetét fogadta el az ENSZ Különleges Politikai és Dekolonizációs (Negyedik) Bizottsága. A tervezetek szövegében a jeruzsálemi Templom-hegyet kizárólag a hely arab nevén emlegették.

Az ENSZ Különleges Politikai és Dekolonizációs (Negyedik) Bizottsága szerdán 12 olyan határozattervezetet hagyott jóvá, amelyek az izraeliek által megszállt arab területekről, illetve a palesztin menekültekkel kapcsolatos gyakorlatról szólnak.

A Templom-hegy Jeruzsálemben

A bizottság arra jutott, hogy Izrael egy megszálló hatalom, a palesztin menekülteknek pedig több támogatást kellene juttatni. Továbbá arra, hogy az izraeliek korlátozzák a palesztinok emberi jogait.

A JTA viszont kiszúrta, hogy a tervezetek szövegében a jeruzsálemi Templom-hegyet kizárólag annak arab nevén, Haram al-Sarifként emlegetik. Ezzel ignorálva azt, hogy a korábbi Szentély helye a zsidóság számára is szentnek számít.

Hogyan lett a Siratófal a zsidóság legszentebb helye? – Kibic Magazin

A Siratófalnál imádkozó zsidók látványa ma már úgyanúgy hozzátartozik Jeruzsálem városképéhez, mint a Sziklamecset aranykupolája vagy a Szent Sír-templom. Ez azonban nem mindig volt így. Nemrég emlékezett meg a világ zsidósága a jeruzsálemi szentély pusztulásáról. A tisa beáv, azaz áv hó kilencedikén megtartott gyásznap központi eseménye idén is a Siratófal előtti téren zajlott.

Négy évvel ezelőtt az UNESCO, az ENSZ kulturális szervezete állt elő egy olyan határozattal, amely szerint a zsidóknak nincs semmi közük a Templom-hegyhez és a Siratófalhoz. Jeruzsálemnek pedig kizárólag a muszlim gyökereit ismerte el.

A mostani határozattervezeteket egytől egyik megszavazta a Negyedik Bizottság. Kisebb ellenállást csak Izrael, az Egyesült Államok, Kanada, Ausztrália, néhány óceániai szigetecske, illetve néhány határozat esetében Magyarország mutatott.

Az UNESCO szerint a zsidóságnak semmi köze a Siratófalhoz – Kibic Magazin

Az UNESCO, az ENSZ kulturális szervezete csütörtöki határozatában megkérdőjelezte a zsidóságnak a jeruzsálemi Siratófalhoz fűződő kapcsolatát. Az Izraelt elsősorban a jeruzsálemi szent helyekkel kapcsolatban elítélő határozatot a palesztinok Egyiptommal, Algériával, Marokkóval, Libanonnal, Ománnal, Katarral és Szudánnal közösen terjesztették a testület elé. „ Tovább folyik az UNSECO abszurd színháza.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp