Legyen világosság! – Világméretű kampány keretében emlékezne a kristályéjszakára az Élet Menete

Arra kérik a világ zsidó közösségeit, hogy a pogromra emlékezve a november 9-ről 10-re virradó éjszakán hagyják égve a lámpákat zsinagógákban. Egy erre a célra létrehozott honlapon pedig személyes üzenetet is küldhetünk.

Az Élet Menete Alapítvány nemzetközi szervezete 2020. november 9., a kristályéjszaka évfordulója alkalmából felhívást intéz a világ minden táján a helyi zsidó közösségekhez, hogy egy világméretű kampány keretében emlékezzenek meg az 1938. november 9-én történt borzalmakra. A Legyen világosság! elnevezésű megemlékezés úgy történne, hogy minél több zsinagógában, intézményben és otthonban égve hagyják a lámpákat a november 9-ről 10-re virradó éjszakán.

A pogrom, amely mindent megváltoztatott – 80 éve történt a kristályéjszaka – Kibic Magazin

1938. november 9-10-én lángba borultak a zsinagógák a náci Németország egész területén. A központilag irányított pogrom a megrongált több ezer zsidó üzlet összetört kirakatüvegeiről kapta a kristályéjszaka nevet. „A kristályéjszaka mindent megváltoztatott” – mondja a kilencvenes éveiben járó Ruth Weistheimer abban a Leo Baeck Intézet által készített videóban, amelyben holokauszt túlélők mesélnek a Kristallnachtról, vagyis a kristályéjszakáról.

A kezdeményezéshez elsőként Izrael Állam Nagykövetsége csatlakozott, de az alapítványtól megkeresték a magyarországi zsidó közösségek vezetőit is, hogy minél több zsinagóga és imaház csatlakozzon a kampányukhoz.

„Reméljük sikerrel járunk és mindenhol a fény győzedelmeskedik a sötétség fölött”

– olvasható az Élet Menete Alapítvány Facebook-oldalán közzétett felhívásban.

A szervezet egy másik kezdeményezése a közelgő évfordulóval kapcsolatban, hogy erre a linkre kattintva minél többen osszák meg gondolataikat a 82 évvel ezelőtti pogrom kapcsán. Az alapítvány egy magyar nyelvű magyarázó videót is közzé tett annak érdekében, hogy minél könnyebb legyen az eligazodás a honlapon:

Izrael magyarországi nagykövete, Yacov Hadas-Handelsman már megosztotta az oldalon a saját üzenetét:

„Azon a pogrom estén több ezer ember élete hullott apró darabokra, mint az összetört kristályé. Az az este egy kristálytiszta figyelmeztetés volt arra, ami utána következett, a holokausztra. Ma este ezek a kristálydarabok a mi emlékezésünkkel újra összekovácsolódnak.”

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp