Felújítják az idei irodalmi Nobel-díjas költő családja által épített híres erdélyi malmot

Louise Elisabeth Glück családja az erdélyi Érmihályfalváról vándorolt ki az USA-ba a háború idején. A nagybátyja egy híres malmot épített a városban, amelyet most felújítanak és kulturális központtá alakítanak. A polgármester tervei szerint a Nobel-díjas Glücköt is meghívják majd a megnyitóra.


Az érmihályfalvi Gizella-malom nemcsak Érmellék egyik legjelentősebb ipari épülete és az Észak-Bihar megyei kisváros egyik jelképe. Az évszázados ingatlan napjainkra düledező állapotba került, azonban már megkezdődött az egykori malom átépítése: kulturális központ lesz belőle.

A Mihályfalván megtelepedett malomépítő Glück család egyenes ágú leszármazottja a jelenleg Amerikában élő Louise Elisabeth Glück, akit idén irodalmi Nobel-díjjal ismerték el.

Az érmihályfalvi malom a 20. század elejétől a közepéig a környék egyik legjelentősebb őrlőhelye volt, amelyet az alapítója, a Mihályfalván 1900-ban mindössze 29 évesen megtelepedett Glück Benő hozott létre és a feleségéről, Horovitz Gizelláról nevezte el, írja a maszol.ro.

A Glück család Mihályfalva ortodox zsidó hitközségének megbecsült közössége volt, de a második világháború idején a családtagok többségét deportálták. Csak néhányuknak sikerült emigrálniuk Kanadába és az USA-ba.

a Glück család sírja Érmihályfalván

A Glück család az államokban új otthonra talált részének egyenes ágú leszármazottja az a Louise Elisabeth Glück, aki Glück Benő unokahúga.
A Gizella-malom a kommunista államosítás után indult hanyatlásnak. Raktár, vasöntöde, motortekercselő, galvanizáló és autószerelő műhely is működött itt. Az állapota az utóbbi harminc évben olyannyira leromlott, hogy életveszélyessé vált. 2012-ben a helyi önkormányzat le is bontotta egy részét, mert félő volt, hogy összedől.

A város polgármestere, Nyakó József 2018 óta küzd azért, hogy az épületet felújítsák, ami idén szeptemberben kezdődött el. A romos állapotból újjászülető több mint ezer négyzetméteres épületben színháztermet, nagyszínpadot, próbatermeket, kiállító-helyiséget alakítanak ki. A malom körüli zöld terület is megújul.

Nyakó József polgármester elmondta, szeretnék megkeresni az Amerikában élő kitüntetettet, hogy meghívják a majdani kulturális központ avató ünnepségére. A városgazda szerint az sem kizárt, hogy kitüntetett költőről, illetve az építtető családról nevezzék majd el a kultúrközpontot.

A teljes cikk itt olvasható.

Kapcsolódó anyagunk:

Magyar zsidó származású költőnő kapta az irodalmi Nobel-díjat – Kibic Magazin

Louise Glück amerikai költőnek ítélte oda idén az irodalmi Nobel-díjat a Svéd Akadémia. Louise Glück 1943-ben született New Yorkban, apai nagyszülei Magyarországról kivándorolt zsidók voltak, akik egy élelmiszerboltot vezettek a városban. Glück édesapja volt az első gyerek a családban, aki már az Egyesült Államokban született.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp