A nagymama zsidókat mentett a holokauszt idején, az unoka nagykövet lett Izraelben

Belgium új izraeli nagykövetének nagymamája zsidó gyerekeket mentett a II. világháború alatt. Jean-Luc Bodson úgy érzi, kinevezésével egy kör bezárult az életében.

Jean-Luc Bodson tegnap adta át megbízói levelét Reuven Rivlin izraeli államelnöknek, de már idén nyáron megkezdte munkáját, mint Belgium izraeli nagykövete. Bodson első hivatalos programjainak egyike a jeruzsálemi Jad Vasem holokauszt emlékközpontba vezetett, ahol néhány évvel ezelőtt nagymamájának odaítélték a Világ Igaza kitüntetést.

Jean-Luc Bodson a Jad Vasemben

A belga nagykövet nagymamája, Elisabeth Dereymaeker két zsidó kislányt bújtatott el az otthonában a II. világháború idején, ezért a tettéért ítélte oda neki 2013-ban a Jad Vasem a rangos elismerést. A lányok szüleit Auschwitzba deportálták, ahonnan nem tértek haza.

Bodson a Ynet-nek nyilatkozva elmondta, hogy sosem találkozott a nagymamája által megmentett nővérekkel. Az egyikük Belgiumban élt, és néhány évvel ezelőtt meghalt rákban, a másikuk viszont Izraelben él, és a belga nagykövet szeretné megkeresni őt és a családját.

Bodson elmesélte, hogy német származású nagymamája Brüsszelben élt, és a szomszédjában egy zsidó család lakott. Először a gyerekek édesapját tartóztatta le a Gestapo, majd amikor a nácik eljöttek a család többi tagjáért, Dereymaeker gondoskodott arról, hogy a két kisebb gyerek ne legyen otthon. Az édesanyjukat és a nővérüket azonban nem tudta megmenteni. Dereymaeker annak ellenére, hogy szegénységben élt, és kilenc saját gyereke is volt, befogadta a lányokat, és gondoskodott róluk addig, amíg nem találtak nekik más búvóhelyet.

Bodson nagyon büszke a nagymamájára, és nagyon jó érzéssel töltötte el, amikor a Jad Vasemben olvashatta Elisabeth Dereymaeker nevét a Világ Igazai listáján. Szerinte azzal, hogy őt most nagykövetnek nevezték ki Izraelben egy kör bezárult az életében.

Reuven Rivlin az új nagyköveteknek tartott fogadáson azt mondta Bodson-nak:

„Sosem felejtjük el a nagymamád nemes tettét. Túl kevesen csináltak ilyet. A zsidó nép még több ezer évig hálás lesz neki ezért.”

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp