Fináli Gábor: Támadás (szinte) otthon!

Athén, Róma, Párizs mellett Bécs is volt a vezető, legmeghatározóbb városa Európának, vagy megfordítva, ugyanígy igaz ma is, hogy Bécs sokszor magát Európát jelentette, jelenti az idelátogatónak. Fináli Gábor rabbi írása a bécsi zsinagóga elleni terrortámadás kapcsán.

Bécs különleges státusza miatt – a Német Római Császárság de jure hatalmi központjaként – kétszer volt zsíros és szimbolikus célpontja az Ottomán Birodalomnak (Kahlenbergi csata, 1529, Bécs ostroma, 1683). De Bécset még a második világháborús harcok, az erősebb bombázások és az ostrom is elkerülte, többek között a becses múltja és státusza miatt, ugyanúgy, mint Párizst.

Bécs maga Európa.

A várost alapító keltáktól a kereszténységet elhozó ír bencéseken, a Habsburgokon, az Arábiából és a muszlim világból behozott kávén és cukron alapuló kávéház-kultúrán át, az olaszoktól átvett és végletekig fejlesztett Operáig és Freudig menően, Bécs maga Európa 2500 éve.

A tegnap este Bécsre lecsapó terror mindezek miatt Európa megtámadását is jelenti.

De a több mint 2000 éves település, itt, a szomszédban nekünk teljesen mást is jelent.

Bécs, az már mi vagyunk.

Fináli Gábor

A vaktában lecsapó, ártatlan civileket 5 méterről kivégző terror bosszút akar állni, félelmet akar gerjeszteni és szét akarja szakítani azt, ami maga Európa, pláne azt, amivé vált 1945 után.

Nem az ártatlan és fegyvertelen emberek utcai kivégzése, templomban imádkozó nénik lefejezése a válasz a gyáva drónháborúra, a technikai fölénnyel és az égből lecsapó, személytelen túlerővel halált osztó, ártatlanok tömegét is megölő és milliók életét ellehetetlenítő Nyugat hatalmi gépezetére!

Ez a sokadik támadás, ezúttal Európa hozzánk leginkább közel eső központjában. Huntington vagy sokkal inkább egy bizonyos törzsi logika mentén próbálja széttépni, felrúgni és tönkretenni azt, amit Európa elért. Eldönteni, eldöntetni velünk, kiben bízzunk és kitől féljünk.

Hideg fej és acélos akarat kell most, hogy megtévedt és akár önpusztítóan is harciassá vált ideológiák ne pusztítsák el azt, amit elért Európa, ahová jutott több mint 2000 év alatt.

A Vélemény rovatban közreadott cikkek nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség véleményét, álláspontját.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp