Az Iszlám Állam vállalta magára a bécsi terrortámadást

Úgy fogalmaztak, hogy A TÁMADÁST „A KALIFÁTUS EGYIK KATONÁJA” HAJTOTTA VÉGRE.
Az Iszlám Állam jelentkezett a hétfő esti bécsi merénylet elkövetőjeként kedden a dzsiahdista szervezet szócsövének számító Aamák nevű „hírügynöksége” közleményében, amelyet a Telegram üzenetküldő szolgáltatáson tettek közzé – közölte a dpa és a Reuters hírügynökségi információk alapján az MTI.

Hétfő este az osztrák hatóságok által Kujtim Fejzulai néven azonosított, osztrák-észak-macedón állampolgárságú merénylő négy embert – egy idősebb férfit és egy nőt, egy fiatal járókelőt és egy pincért, valamint egy német nőt – ölt meg, huszonkettőt megsebesített Bécs belvárosában egy zsinagóga közelében.

Kujtim Fejzulai

Kiderült, hogy a bécsi terrortámadásokban több balkáni származású fiatal is részt vett, az osztrák rendőrök éppen egy ausztriai születésű, de albán ajkú merénylőt lőttek le hétfő este. Ennek a támadónak – akit Kujtim Fejzulainak hívnak – a szülei Észak-Macedóniából érkeztek Ausztriába, de van még legalább egy Koszovóból Bécsbe származott albán is a letartóztatottak között.

Utóbbiak száma a nap végére 14-re emelkedett, főleg a letartóztatott elkövető ismeretségi köréből – közölte esti sajtótájékoztatóján az osztrák belügyminiszter, Karl Nehammer az MTI tudósítása szerint. A tárcavezető szerint a gyanúsítottakat vizsgálati őrizetbe vették, az előzetes nyomozási eredmények szerint aktívan részt vehettek a terrortámadás előkészítésében. Úgy fogalmazott az osztrák APA hírügynökségnek nyilatkozva, hogy “ez mutatja a rendőrség és ügyészség következetes és magalkuvást nem tűrő harcát országunkban (Ausztriában)”.

Korábban arról tett említést, hogy az elkövető lakásán lőszerdarabokat és egyéb bizonyítékokat foglaltak le, amelyeket még ki kell értékelni, továbbá, hogy már most világos utalások vannak arra, hogy a merénylő közel állt az Iszlám Államhoz.

Az MTI szerint az észak-macedón rendőrség időközben arról számolt be, hogy három személy, akinek köze lehetett a terrortámadáshoz, osztrák-észak-macedón kettős állampolgár. Mindhárman Ausztriában születtek – tette hozzá a rendvédelmi hatóság, amely csak nevük kezdőbetűi alapján azonosította őket. Kedd délután egyébként őrizetbe vettek két svájci állampolgárt Winterthurban a bécsi merénylettel összefüggésben. A hatóságok szerint kapcsolatban állhattak a lelőtt támadóval.

A másodgenerációs muzulmánok fogékonysága a radikális tanokra Ausztriában talán még nagyobb, mint szüleik hazájában.

A Bécsben született támadó büntetett előéletű volt. 2019 áprilisában 22 hónap börtönbüntetésre ítélték, mert megpróbált Szíriába utazni, hogy csatlakozzon az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezethez. Az osztrák belügyminisztérium szerint kétségkívül az Iszlám Állam híve volt, és korábban azt is bejelentették, hogy semmi nem utal arra, hogy egy második elkövető is részt vett volna a hétfő esti bécsi merényletben.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp