Az amerikai zsidók nagy többsége Joe Bidenre fog szavazni

Az Egyesült Államok zsidóságának csak a négy százaléka gondolja úgy, hogy Trump Izraelt támogató politikája lenne a legfontosabb tényező a választások során.

Az Amerikai Zsidó Bizottság (AJC) októberi közvélemény-kutatása szerint az amerikai zsidók 75 százaléka a demokrata Joe Bident támogatja és csupán 22 százalékuk szavazna a jelenlegi elnökre. Donald Trump támogatottsága az amerikai zsidók körében annak ellenére maradt alacsony, hogy az elnök kadenciája alatt több Izrael-barát lépést is tett:

Trump vs. Biden

Mindez mégsem volt elég az amerikai zsidóknak ahhoz, hogy a ma kezdődő elnökválasztáson Trump neve mellé húzzák be az ikszet. Pedig a republikánusok még egy fürdőruhamodellt is bevetettek annak érdekében, hogy elcsábítsák a zsidó szavazókat a Demokrata Párttól.

A Ynet-nek nyilatkozó szakértők szerint ennek a legfőbb oka, hogy az amerikai zsidók ugyan egy emberként kiállnak Izrael mellett, de amikor az elnök kilétéről kell dönteniük, Izrael már nincs a legfontosabb faktorok között. Ami igazán lényeges az amerikai zsidók számára, az megegyezik azzal, ami másokat is izgalomban tart Amerikában. Ilyen a járvány kezelése, a rasszizmus kérdése, a gazdaság állapota, az egészségügy, a társadalom megosztottsága. Nem pedig Trump viszonya Izraelhez.

A szakértők egyébként arra is felhívták a figyelmet, hogy a zsidók az Egyesült Államok lakosságának nagyjából a két százalékát teszik ki, így nem valószínű, hogy ha az összes amerikai zsidó ugyanarra a jelöltre is szavazna, az érdemben befolyásolni tudná a választás kimenetelét. Ennek ellenére már hosszú ideje komoly versengés folyik a „zsidó szavazatok” megszerzéséért.

Fürdőruhamodellel csábítanák el az amerikai zsidókat a Demokrata Párttól – Kibic Magazin

Elizabeth Pipko, egy Trump-rajongó fürdőruhamodell lett a zsidókat a republikánusokhoz édesgetni próbáló mozgalom, a Jexodus kampányarca. A demokraták szerint a mozgalom hamis állításokra alapul. Egy új mozgalom indult az Egyesült Államokban Jexodus néven, amely, mint ahogy azt a neve is sugallja (jew – zsidó és exodus – kivonulás) az amerikai zsidó szavazókat szeretné meggyőzni arról, hogy ne a Demokrata Pártra szavazzanak a jövőben, hanem inkább a republikánusokra adják le voksukat.

Talán nincs is más ilyen kis méretű közösség, amely támogatásáért ilyen nagy erőfeszítéséket tenne a két nagy párt. Persze ennek is megvan a maga oka: az amerikai zsidók minidig is politikailag megbízható és nagyvonalú adományozói voltak az egyes jelölteknek. Így hiába alacsony a létszámuk, az általuk nyújtott anyagi támogatás már igenis megéri a megnyerésükre fordított energiát.

Joe Biden és a korábbi demokrata jelöltek azért is kaphatták meg az zsidók többségének támogatását, mert hiába volt mindig is nagyobb Izrael-barát a Republikánus Párt, a demokraták liberalizmusa ideológiailag és kulturálisan is közelebb áll az amerikai zsidók többségéhez. Az amerikai zsidók így zömében inkább szavaznak a liberális értékekre, mint az Izrael-barát politikára. A szakértők szerint ez azonban nem azt jelenti, hogy az amerikai zsidók ne lennének Izrael-pártiak, sőt az ő szemükben a Demokrata Párt erősen Izrael-barát politikát képvisel.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp