A Mazsihisz megerősítette a zsidó intézmények védelmét a bécsi terrortámadást követően

Ausztriában a támadás miatt bezárták az összes zsinagógát. A merényletnek eddig négy halálos áldozata van.

Mint ahogy arról mi is beszámoltunk, hétfőn este nyolc óra után fegyveresek jelentek meg a Seitenstettengasse utcai zsinagóga környékén Bécsben. Az egyelőre nem világos, hogy az imaház volt-e a célpont, az épületben ugyanis nem voltak emberek, és a zsinagógához tartozó irodák is zárva voltak.

Rendőrségi intézkedés Bécsben a terrortámadás óráiban

Az automata fegyverekkel támadó terroristák a nyílt utcán kezdtek lövöldözni, a zsinagóga előtt két embert lőttek meg. Azt egyelőre nem tudják, hogy pontosan hány elkövetője volt a támadásnak, ami Bécs első kerületében hat különböző helyszínen zajlott. A rendőrség több mint 20 ezer videófelvételt kapott a helyiektől, jelenleg ezek elemzése folyik.

Az egyik támadót a rendőrök megölték. Az észak-macedóniai származású, de már Ausztriában született 20 éves Kujtim F-ről azt lehet tudni, hogy korábban már ült börtönben amiatt, mert Szíriába akart utazni, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz. Tavaly decemberben szabadult feltételesen.

A merényletnek eddig négy halálos áldozata van, egy idős férfi és egy idős nő, valamint egy fiatal férfi járókelő és egy pincérnő. Tizenhét sebesültet, köztük egy rendőrt jelenleg kórházban ápolnak. Hét ember van életveszélyes állapotban lőtt vagy szúrt sebek miatt.

A terrortámadás után az ausztriai izraelita hitközség elrendelte, hogy az ország összes zsinagógáját zárják be. A zárlat Bécsben a kóser éttermeket, a boltokat és az iskolákat is érinti.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) közleményben reagált a bécsi terrortámadásra. Ebben együttérzésüket fejezték ki az áldozatok családjaival. Továbbá közölték, hogy az ilyenkor szokásos protokolloknak megfelelően megerősítették a járvány ellenére is nyitva lévő zsidó intézmények védelmét, valamint felvették a kapcsolatot az illetékes hazai belügyi szervekkel és nemzetközi partnereivel.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp