Tiltakoznak a holokauszt-túlélők, mert egy szélsőjobboldali politikust neveznének ki a Jad Vasem élére

Az izraeli holokauszt-túlélőket képviselő szervezetek szerint a jeruzsálemi Jad Vasem holokauszt-emlékközpont vezetésére kijelölt személy alkalmatlan a feladatra.

A Jad Vasem intézetet 1993 óta vezető Avner Salev az év végén nyugdíjba vonul, ezért Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök Effi Eitam személyében egy új vezetőt jelölt az intézmény élére. A jelölést egy parlamenti bizottságnak kell jóváhagynia, és ezután szavazhat róla a Kneszet.

Jad Vasem

Effi Eitam magas rangú tisztként szolgált az izraeli hadseregben, majd ezután a Nemzeti Vallásos Párt színeiben 2002 és 2009 között parlamenti képviselő lett. A szélsőjobboldali nézeteiről ismert politikus korábbi kijelentései szerint kiűzné a palesztinokat Ciszjordániából, az izraeli arab képviselőket pedig kiutasítaná a törvényhozásból. De olyan is előfordult, hogy az arabokat a társadalom rákos daganatának nevezte

Eitam jelölése ellen több, első és második generációs holokauszt-túlélőket képviselő izraeli szervezet is felemelte a hangját. A szervezetek szerint a Jad Vasem élére szakmai kritériumok alapján kellene vezetőt választani, nem pedig politikai megfontolásból. További ellenérv Eitam alkalmatlanságát illetően az volt, hogy a korábbi képviselőnek nincs megfelelő tudása a holokauszt témáját illetően, és sosem vezetett még a Jad Vasemhez hasonló tudományos intézményt.

A túlélőket tömörítő szervezetek szerint a Jad Vasem élére olyan személyt kellene kinevezni, aki minden embert egyenlőnek tart, és Eitamról ez nem igazán mondható el. A volt képviselő durva arabellenes megnyilvánulásai ráadásul tápanyagot adhatnak az Izraelt gyűlölők, az antiszemiták és a BDS-mozgalmat támogatók kezébe. Mindezek miatt Eitamot nem tartják alkalmasnak a holokauszt emlékének megőrzése szempontjából fontos intézmény vezetői posztjára.

(Haaretz, JTA)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp