„A náci apám Auschwitzba küldte az embereket, én betért zsidó lettem”

Miután Bernd Wollschlaeger szembesült a szörnyű valósággal, áttért a zsidó vallásra és csatlakozott az izraeli hadsereghez.

Bernd Wollschlaeger a németországi Bambergben, egy bajor városban nőtt fel. Gyerekként azt tanulta, hogy a holokauszt hazugság volt, és az apja, Arthur Wollschlaeger háborús hős volt.

Arthur felmenői is katonák voltak, őt magát Hitler személyesen tüntette ki, ám élete mégsem ért fényes véget, 1945-ben börtöbe zárták, és egyetlen fia, Bernd 1958-ban született meg.

„Mindig a fényes múltról mesélt nekem”, mondja a 62 éves Bernd. „A házunkba járó barátai a régi szép időket ünnepelték és azt mondták, hogy apám egy hős volt.”

Az első kérdések a fiúban a saját szomszédjaik kapcsán merültek fel. A történelem fricskája, hogy Wollschlaegerék egy olyan férfi özvegyének házában éltek, aki megpróbálta meggyilkolni Hitlert. Bernd sokat játszott az özvegy gyerekeivel, írja a Jewish News.

„Az apám mindig azt mondta, hogy ezek az emberek árulók. De amit én ott láttam, az épp ennek az ellenkezője volt”, mesélte.

Arthur Wollschlaeger feleségével, Elizabeth-tel

A fordulópontot mégis az jelentette, amikor az 1972-es müncheni olimpián palesztin terroristák meggyilkotak 11 izraeli sportolót és edzőt.

„Felszakadtak a sebek, és azt kérdeztem magamtól, miért zavar engem, hogy ismét zsidókat ölnek Németországban”, mondta Bernd, aki egyre kevésbé értette, hogy az apja miért mondja, hogy erről a mészárlásról is a zsidók tehetnek, hogy újra tönkreteszik a németek hírnevét a világban.

A tömeggyilkosság kapcsán kezdett Bernd azzal foglalkozni, mi történhetett korábban az országban a zsidókkal. Végül a fiú tanárai mondták el neki a valóságot. „Teljes sokként ért az igazság, hiszen apámra hősként tekintettem. Megkérdeztem őt, de azt mondta, hogy a tanáraim kommunisták és a holokauszt meg sem történt.”

Később egyre inkább összeálltak a hiányzó láncszemek, és végül látott egy képet apjáról, ahol Heinrich Himmler mellett foglalt helyet. Aztán pedig kiderült a számára, hogy az apja egysége zsidó falvakat támadott meg Oroszországban, embereket gyilkolt le, valamint a tankjaikhoz szigetelőanyagként Tóra tekercseket használtak fel. És arra is rá kellett döbbennie, hogy az apja embereket küldött az auschwitzi haláltáborba.

„Pontosan tudta, mi történik Auschwitz-ban. Részt vett a zsidók legyilkolásában”, mondta Bernd.

Wollschlaeger jobbján Himmlerrel

A fiatal férfi szeretett volna többet megtudni a zsidókról, és megkérte az egyik tanárát, egy korábbi jezsuita szerzetest, hogy segítsen neki. A pap elvitte őt egy vallásközi találkozóra, ahol izraeli zsidók és arabok voltak jelen. Itt találkozott Bernd egy izraeli lánnyal, akivel egymásba szerettek.

Három hónappal később a férfi Izraelbe utazott, ahol a lány családja nagy szeretettel fogadta őt. Ez az út mindent megváltoztatott.

Kiderült, a lány apja német zsidó és hogy ő maga is volt Auschwitzban.

„Azt mondta, nem utálja a németeket, de érdekelte, tanulunk-e arról, amit a nácik elkövettek a zsidók ellen. Azt válaszoltam, hogy nem eleget”, magyarázta Bernd, aki ezután ellátogatott a Jad Vashembe, és végül itt szembesült a teljes valósággal.

Amikor visszatért Bambergbe, felajánlotta segítségét a helyi zsidó közösségnek sábesz gojként, és minden pénteken és szombaton elment a zsinagógába. Szép lassan megismerkedett a zsidó szokásokkal, nyelvvel, liturgiával, és egyre jobban távolodott a saját családjától.

Bernd egy Tóratekerccsel

A nagy pillanat akkor jött el, amikor megkérték, mondjon el egy kaddist egy öreg barát sírjánál, aki család nélkül halt meg. A férfi a Sonderkommandóban dolgozott a holokauszt idején.

„Amikor elmondtam a kaddist, tudtam, hogy átléptem egy határt, hogy nem vagyok többé német”, vallotta be.

Bernd ezután tért át a zsidó vallásra. A folyamat hosszadalmas volt, 2 évig elutasították, de végül sikerrel járt, és 1986-ban ortodox zsidóvá avatták Németországban.

Ekkor a férfi az orvosi egyetemet végezte, és elhatározta, hogy csatlakozik az izraeli hadsereghez egészségügyi vonalon. Amikor el akart köszönni az apjától, ő nem akart beszélni Bernddel, árulónak nevezte.

Arthur 1987-ben halt meg. A fiához írt levelében megtiltotta, hogy részt vegyen a temetésén, hogy a nevét használja, és hogy valaha ellátogasson a sírjához. Ismét árulónak nevezte a fiát. Az anyjával való kapcsolata is megsínylette az áttérést.

Bernd feleségével és 3 gyerekével

Bernd 1991-ben hagyta el Izraelt, az akkori feleségével az USA-ba költözött. 1995-ben elváltak, ma a férfi háziorvosként dolgozik Floridában, 3 gyereke van, akiket mind a zsidó vallás szerint neveltek fel.

Arthur Wollschlaegert Bambergben temették el, nem messze a temető azon részétől, ahol a zsidók nyugszanak.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp