Függőleges veteményeskertet dobott piacra egy izraeli start-up

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

A kiskertet akár egy városi parkolóban is fel lehet állítani. A fejlesztésnek köszönhetően megoldódna a termőföldhiány, csökkennének a szállítási költségek és nem mellesleg a környezetet is védi.

Egy izraeli mezőgazdasági start-up függőleges farmot fejlesztett ki városok számára, amelyek lehetővé teszi, hogy helyben termesszenek friss zöldséget.

A helyhiánnyal küszködő nagyvárosok számára ez megoldás lehet, mivel a függőleges kiskertekben a falakon nőnek a növények. A farmok ráadásul hordozhatók és egy konténer méretének felelnek meg, amelyek kényelmesen elférnek akár egy bevásárlóközpont parkolójában is. Ez lehetővé tenné, hogy helyben termelt, friss zöldséget kínáljanak a szupermarketek és a zöldségesek, írja a jpost.com.

A mozgó, vertikális farmok másik előnye, hogy a növények védve vannak a kártevők ellen, épp ezért nem kell vegyszereket alkalmazni. A terményeket egy gép aratja le, kevésbé sérülnek a leszedés során, valamint kevesebb hulladék is termelődik. Ezen kívül 90%-kal kevesebb víz szükséges a növénytermesztéshez.

De még ennél is fontosabb, hogy nincs évszakhoz kötve a termelés, ezért egész évben friss zöldséget kínál.

A Vertical Field start-up-ot a Silicon Review és a World Smart City is a legizgalmasabb kezdeményezések közé sorolta 2019-ben.

A fejlesztés a legjobbkor robbant be a piacra, mivel a koronavírus járvány idején nehézkessé vált a termelési és szállítási folyamat összehangolása mind a helyi, mind a globális szinten.

A világ populációja ráadásul folyamatosan nő, az előrejelzések szerint 30 év múlva 10 milliárdan élnek majd a Földön. Egyre nagyobb probléma, hogyan fogunk friss élelmiszereket előállítani ekkora népesség számára, milyen fenntartható formákat találunk az élelmiszertermelésre.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp