Függőleges veteményeskertet dobott piacra egy izraeli start-up

A kiskertet akár egy városi parkolóban is fel lehet állítani. A fejlesztésnek köszönhetően megoldódna a termőföldhiány, csökkennének a szállítási költségek és nem mellesleg a környezetet is védi.

Egy izraeli mezőgazdasági start-up függőleges farmot fejlesztett ki városok számára, amelyek lehetővé teszi, hogy helyben termesszenek friss zöldséget.

A helyhiánnyal küszködő nagyvárosok számára ez megoldás lehet, mivel a függőleges kiskertekben a falakon nőnek a növények. A farmok ráadásul hordozhatók és egy konténer méretének felelnek meg, amelyek kényelmesen elférnek akár egy bevásárlóközpont parkolójában is. Ez lehetővé tenné, hogy helyben termelt, friss zöldséget kínáljanak a szupermarketek és a zöldségesek, írja a jpost.com.

A mozgó, vertikális farmok másik előnye, hogy a növények védve vannak a kártevők ellen, épp ezért nem kell vegyszereket alkalmazni. A terményeket egy gép aratja le, kevésbé sérülnek a leszedés során, valamint kevesebb hulladék is termelődik. Ezen kívül 90%-kal kevesebb víz szükséges a növénytermesztéshez.

De még ennél is fontosabb, hogy nincs évszakhoz kötve a termelés, ezért egész évben friss zöldséget kínál.

A Vertical Field start-up-ot a Silicon Review és a World Smart City is a legizgalmasabb kezdeményezések közé sorolta 2019-ben.

A fejlesztés a legjobbkor robbant be a piacra, mivel a koronavírus járvány idején nehézkessé vált a termelési és szállítási folyamat összehangolása mind a helyi, mind a globális szinten.

A világ populációja ráadásul folyamatosan nő, az előrejelzések szerint 30 év múlva 10 milliárdan élnek majd a Földön. Egyre nagyobb probléma, hogyan fogunk friss élelmiszereket előállítani ekkora népesség számára, milyen fenntartható formákat találunk az élelmiszertermelésre.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp