Az antiszemitizmus megtűrése miatt felfüggesztették Jeremy Corbyn tagságát a brit Munkáspártban

A korábbi pártelnököt a Labour alsóházi frakciójából is kizárták. A döntést a Munkáspárton belüli antiszemita jelenségekről és megnyilvánulásokról szóló jelentés előzte meg.

A brit Munkáspárt felfüggesztette korábbi elnöke, Jeremy Corbyn párttagságát, miután az Esélyegyenlőségi és Emberi Jogi Bizottság (EHRC) közzétette elítélő megállapításokat tartalmazó jelentését a Munkáspárton belüli antiszemita jelenségekről és megnyilvánulásokról, közölte a 444.

Jeremy Corbyn

A jelentés szerint Corbyn elnöksége alatt a Munkáspárton belül politikai beavatkozások történtek, amikor valaki antiszemitizmus miatt tett panaszt. A párt pedig nem tett eleget annak érdekében, hogy megfelelően tudják kezelni ezeket a panaszokat, ráadásul még zaklatások is előfordultak. Nem csak, hogy nem tettek eleget az antiszemitizmus visszaszorításáért, de úgy tűnt, mintha elfogadnák azt.

Corbyn a jelentéssel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy mindig is határozottan küzdött a rasszizmus minden formája ellen. Irányítása alatt a Munkáspártban is inkább gyorsították ezeket a folyamatokat, mintsem lassították volna. A volt pártelnök úgy véli, politikai okokból drámaian felnagyították a Munkáspárton belüli antiszemitizmus kérdését.

Brit zsidók antiszemitizmussal vádolják a Munkáspártot – Kibic Magazin

Egyetlen munkáspárti képviselő sem volt jelen azon a rendezvényen, amelyet 700 brit zsidó szervezett néhány napja a londoni Parlament térre, hogy tiltakozzanak a Munkáspártban egyre inkább eluralkodó intézményes rasszizmus ellen. Megdöbbent a tömeg, amikor kiderült, hogy egyetlen munkáspárti képviselő sem csatlakozott hozzájuk a demonstráción.

A Corbynt váltó Sir Keir Starmer szerint a jelentés szégyent hozott a pártra, és megígérte, hogy a jelentésben foglalt ajánlásokat a jövő év elejére bevezetik a párt életébe. Starmer már korábban bocsánatot kért a brit zsidóságtól a Munkáspárton belüli antiszemitizmus miatt.

„Az antiszemitizmus egy szégyenfolt volt a pártunkon. Láttam a fájdalmat, amelyet ez a zsidó közösségeknek okozott”

– fogalmazott idén áprilisban a párt jelenlegi elnöke.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp