A zsidókkal szembeni előítéletek is közrejátszottak abban, hogy Bob Dylan megváltoztatta a nevét

A Nobel-díjas énekes-dalszerzőről több érdekesség is napvilágot látott egy most árverezésre kerülő interjú kapcsán. Például az is, hogy melyik híres dalát írta Barbra Streisandnak.

Egy bostoni aukciós ház egy 37 oldalas Bob Dylan-interjút bocsát árverésre. Az interjút 1971-ben Dylan barátja, Tony Glover blueszenész készítette eredetileg az Esquire magazin számára, azonban sosem jelent meg. A most árverésre bocsátott gépelt oldalak Dylan kézzel írott megjegyzéseit is tartalmazzák.

Bob Dylan

Ezekből kiderül például, hogy Dylan, aki Robert Zimmerman néven született Minnesotában, miért döntött a névváltoztatás mellett. A zenész először még azzal viccelődött, hogy lehetett volna a neve Bob Levy, Bob Neuwirth vagy akár Bob Doughnut. Később azonban hozzáteszi:

„Sok embernek az a benyomása, hogy a zsidók csak pénzkölcsönzők és kereskedők. Sokan azt gondolják, hogy minden zsidó ilyen. Nos, azért voltak ilyenek, mert csak ez a lehetőség volt nyitva a számukra. Csak ezt engedték meg nekik.”

Az interjúban arról is szó esik, hogy Dylan a Lay Lady Lay című dalát eredetileg Barbra Streisand számára írta. Eddig úgy lehetett tudni, hogy a dal az Éjféli cowboy című filmhez készült. Az viszont nem derült ki, hogy Dylan és Streisand pontosan milyen kapcsolatban álltak egymással.

Még több Bob Dylan:

Fogadjunk, hogy nem tudtad! – 5 érdekesség Bob Dylanről – Kibic Magazin

Bob Dylan, a legendás zenész, összebékítette egymással a folkot és a rockot, új műfajt teremtett, amellyel rengeteg hűséges rajongót szerzett magának. A művész tegnap volt 75 éves. 1. Névváltozás: Dylan ősrégi rajongói talán még vissza tudnak emlékezni az énekes korábbi nevére – Bob először Elston Gunn néven lépett színpadra, majd mégis úgy döntött, inkább a születésekor kapott nevet használja majd.

(Times of Israel via AP)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp