Szinte teljesen eltűnt Európa egyik legrégebbi közössége az elmúlt 50 évben

Több mint száz évvel ezelőtt a világ zsidó népességének majdnem 90 százaléka Európában élt. Ez az arány ma már nem éri el a tíz százalékot.

Európa a zsidó lakosságának csaknem 60 százalékát elveszítette az elmúlt 50 évben, ami főként annak a következménye, hogy összeomlott a Szovjetunió. Ahogy a határok megnyíltak, a kelet-európai országokat nagy számban hagyták el a zsidók – derül ki a londoni székhelyű Institute for Jewish Policy Research (JPR) független kutatóintézet tanulmányából, írja a hvg.hu.

A világ teljes zsidó népességének mindössze 9 százaléka él jelenleg Európában (ezen belül is leginkább Németországban, Franciaországban és Angliában), ami 1,3 millió embert jelent. Ez az arány a 19. században ennek a tízszerese, közel 90 százalék volt.

Érdekesség, hogy 1970 és 2000 között Nyugat-Európában a zsidó közösség kevesebb mint 10 százalékkal, addig Kelet-Európában 85 százalékkal zsugorodott. Ukrajnából, Moldovából, Belorussziából szinte a teljes zsidó lakosság eltűnt, de Oroszországból, Romániából és a balti országokból is kivándorolt az érintett kisebbség nagy része. Érdekesség, hogy Magyarországon is a kiemelt régiók között van elvándorlás szempontjából, közel 33 százalékkal csökkent itt a zsidó népesség. Szintén meglepő, hogy ebben az időszakban három országban emelkedett jelentősen a zsidó bevándorlók száma. Németországban 293%-kal, de a portugál és a spanyol, valamint az osztrák és a skandináv térségben is növekedés történt.

A tanulmány bemutatja azt is, hogy  16,5 millió, magát zsidónak tartó ember élhetett a világon a második világháború előestéjén, többségük ráadásul Kelet-Európában. A holokauszt során azonban 6 millió zsidót megöltek, így számuk 11 millióra csökkent. Miután a Szovjetunió felbomlott, és megnyíltak a határok, Kelet-Európából 1,8 millió zsidó ember emigrált nyugatra.

“A zsidók nemcsak szerves részei voltak az európai történelemnek és kultúrának, de valójában az egyike voltak az Európát alkotók legrégebbi közösségeknek is” – áll a tanulmányban.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp