Vitray Tamás csak 73 évesen vette rá magát, hogy felkeresse édesanyja sírját

Az édesanyja Auschwitzban, egy tömegsírban nyugszik 500 másik emberrel együtt.

A 87 éves Vitray Tamás az ATV Sorok között Lutter Imrével című műsorban beszélt emlékeiről múlt hét szombaton, és mesélt a családi tragédiáról. A legendás televíziós, úgy fogalmazott, szinte szerelmes volt az édesanyjába, akitől a II. világháború szakította el, írja az atv.hu.

Vitray Tamás csak hetvenhárom évesen vette rá magát, hogy megkeresse édesanyja. Kertész Anna sírját, akit 34 évesen, 1944. március 20-án hurcolták el Auschwitzba.

A szép és elegáns anyjáról féltve őrzött képet rettegett lerombolni. Végül a felesége vette rá, hogy utazzanak el Auschwitzba. 65 évvel azután, hogy utoljára látta az édesanyját, a helyi archívumban kérte ki az adatokat és derült ki, hogy az asszony három hónappal túlélte a tábor felszabadítását. Bár mindennap a hazatérésre készült, végül az ottani kórházban halt meg és pontosan egy évvel azután, hogy vagonba tették, 1945. március 20-án temették tömegsírba 500 másik emberrel együtt.

Vitray a háború kirobbanásakor a nagymamájával élt. A budapesti ostrom napjai alatt a 11 éves fiú a főváros menedékeiben bujkált.

“Az is lehet, hogy túl fiatal voltam és ez volt a szerencsém. Talán, ha érettebb fejjel, kamaszként ér és nem 11 évesen mindez, akkor értem az egésznek a súlyát, és esetleg agyon nyom”, emlékezett vissza.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp