A Polgár lányokról szóló animáció lett a legjobb magyar gyerekfilm

A Polgár lányok című animációs alkotása nyerte a legjobb magyar gyerekfilmnek járó Arany Mókus-díjat a 3. Cinemira Nemzetközi Gyerekfilm Fesztiválon, ahol egy izraeli filmet is díjaztak.

Magyarország egyetlen családoknak szóló filmfesztiválját a hétvégén rendezték meg a budapesti Akvárium Klubban. A versenyprogramban a közönség több mint 40 gyereknek szóló animációs és élőszereplős kisfilmmel találkozhatott, a világ minden tájáról, számolt be az MTI a fesztivál közleménye alapján.

A legjobb filmeknek járó Arany Mókus-díjakról szakmai zsűri döntött, valamint külön elismerést osztottak az Európai Gyerekfilm Szövetség (ECFA) képviselői is. A fesztivál fődíjasát, A Polgár lányokat gyerekzsűri választotta ki. A legjobb animációs filmnek járó Arany Mókus-díjat a szlovák Martin Smatana The Kite (Papírsárkány) című alkotása nyerte meg. Az élőszereplős rövidfilmek között az izraeli Ruchama Ehrenhalt Give It Back (Add vissza!) című alkotása kapott díjat.

A Polgár lányok című animációs rövidfilm B. Nagy Ervin alkotása, és az olimpiai bajnokokat bemutató Csodabogarak sorozat egyik része. Az eddig elkészült epizódok még Egerszegi Krisztina és Kárpáti Rudolf történetét mesélik el.

A Polgár lányokról szóló filmben a ’80-as évek sakkvilágbajnoka, Garri Kaszparov képtelenségnek tartja, hogy a női sakkozók valaha is egy szinten lesznek a férfi nagymesterekkel. Polgár László eközben elhatározza, hogy sakkzsenit nevel három lányából, Zsuzsából, Zsófiból és Juditból.

A három lány hétköznapjai a szülők felügyeletével tanulással, sakkal, játékkal és utazással telik. Sorra verik meg ellenfeleiket, felnőtteket is, mígnem Judit egy nap Kaszparovval találja magát szemben egy nemzetközi versenyen.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp