A cél ellehetetleníteni, és esetleg tisztéből is eltávolítani Heisler Andrást

Szolidaritási nyilatkozatot adott ki a Mazsihisszel és elnökével, Heisler Andrással az Iványi Gábor-féle Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség által működtetett, Wesley János Lelkészképző Főiskola Soá és Kereszténység Kutatóintézete nevében Majsai Tamás és Wintermantel Balázs.

Mint írják az október 20-i közleményükben, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségét (MAZSIHISZ) és Elnökét a megelőző két hónapban célirányos és arcpirítóan otromba offenzíva alá vette a kormány- és kormányközeli média szinte valamennyi orgánuma. Szerintük a zsidó közösség belső vitáira (elsősorban az Elnök és Róna Tamás főrabbi, a Rabbitestület elnöke között támadt szövevényes konfliktusra) parazita módon rátelepedő, a kialakult feszültségeken leplezetlenül kárörvendő, és azok elmélyítésén munkálkodó sajtóhiénák számára az adott ügyek csak apropóul szolgáltak. A nyilatkozatot írók úgy vélik, a cél ellehetetleníteni, és esetleg tisztéből is eltávolítani Heisler Andrást.

Szerintük az elnök azzal vált a rezsim szemében egyre kevésbé kívánatos személlyé, hogy kifogásolta és kritikával illette „az agresszív és pimasz veritászos, gábrieles, sorsok házas kormányzati történelemszemléletet és ún. emlékezetpolitikát, valamint az ennek jegyében megrendezett Holokauszt-emlékévet, a Horthy-, Hóman-, Donáth- stb. szobrokat, cégéres antiszemiták magas állami kitüntetésekben részesítését, az antiszemitizmussal szemben tartüffiánus módon zéró toleranciát hirdetve sorosozó politikát”.

A közlemény ezután kitér a borsodi időszaki választás kapcsán indult támadásokra, többek között arra, hogy a kormány és bizonyos zsidó vezetők Heislert vádolják azzal, hogy nem állt ki eléggé az antiszemita jelölttel szemben, és hogy nem tesz semmit a baloldalon terjedő antiszemitizmus ellen.

„Tiltakozunk az ellen az alattomos és szemérmetlen sugalmazás ellen, amellyel a Horthy-kurzus antiszemita szellemiségét élesztgető, és a közismerten nem jelentéktelen méretű hazai antiszemitizmust Soros-plakátokkal bátorító […] magyar kormány most éppen […] azzal alázza meg a hazai zsidóságot, hogy a minden tekintetben legmeghatározóbb közösségét az antiszemitizmus terjesztésének melegágyaként rágalmazza, mi több, arra a gyomorforgató asszociációra is nyitott kaput hagy a zérótoleranciás iránytűt szomjazók egy szép tábora előtt, hogy a zsidók bizony, úgy általában véve is, már csak ilyenek: a lehető legaljasabb dolgokra is képesek”, írják.

Teljes szolidaritásukról biztosítják a kormányzat által üldözött és megfélemlített zsidó közösséget, és ugyanerre kérik az ország hitvalló keresztényeit és közösségeit.

Kapcsolódó cikkünk:

Ki fogja uralni a zsidó közösséget a következő években? – Kibic Magazin

Egyértelmű támadássorozat indult a Mazsihisz ellen a jobboldali sajtó és egyes zsidó vezetők részéről az utóbbi hetekben. Az indok, hogy Heisler nem állt ki elég határozottan a szerencsi antiszemita jobbikos jelölttel szemben. Kérdés, valódi-e a probléma vagy ürügyként szolgál valami máshoz?

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp