Reform zsidók, női rabbik: itthon megtűrtek, világszerte egyre népszerűbbek

A Kile második adásában a reform zsidó irányzatok hazai küzdelmeiről hallható beszélgetés, illetve két frissen felavatott, külföldön dolgozó magyar női rabbit kérdeztünk arról, milyen az elfogadottságuk a női rabbiknak itthon és nagyvilágban. A műsor végén aktuális zsidó programokat és híreket ajánlunk.

A reform zsidó irányzatok számára itthon még a fennmaradás is nagy nehézségekbe ütközik, egyházi státuszukat évekre elvették, anyagi helyzetük bizonytalan, míg a nagyvilágban nagyon népszerűek a zsidó közösség körében, mivel az ő vallásértelmezésük áll a legközelebb a modern hétköznapi élethez.

A Kile e heti adásának első részében a Bét Orim elnökével, Kálmán Gáborral, és a Szim Salom vezetőségi tagjával, Árvai Péterrel beszélgettünk az egyházi státuszuk elvesztéséről és visszanyeréséről, valamint a Mazsihiszhez fűződő viszonyukról.

A műsor második felében két magyar női rabbival, Vető Ágnessel és Kántor Anitával hallható beszélgetés, akiket idén avattak rabbivá külföldön. Ágnes New Yorkban, Anita Berlinben szerezte meg a képesítését. Ágnes húsz éve ment el itthonról, de Anita tervezi a hazatérést, jelenleg is ingázik Magyarország és Németország között, ahol most egy liberális zsidó közösség rabbija. Többek között arról kérdeztük őket, milyen a megítélése a női rabbiknak a világban és mi a helyzet itthon, a korábbi határozott ellenérzésekhez képest, van-e változás.

A podcast a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (MAZSÖK) támogatásából valósult meg.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp