Össztűz zúdult arra a német aukciós házra, ahol Hitler kézirataira lehet licitálni

Kevesebb, mint egy évvel azután, hogy zsidó szervezetek élesen bírálták a náci vezető emléktárgyainak elárverezését, most ugyanaz a müncheni aukciós ház Hitler kéziratainak értékesítésére készül.
Az Európai Zsidó Szövetség élesen kritizálta a Hermann Historica nevű aukciós házat, amiért Hitler írásait bocsátja árverésre pénteken. A legtöbb szöveget még a 30-as évek elején, hírhedt beszédei előtt írta a náci vezér, írja a jta.org.

„Minden logikát, tapintatot és emberséget nélkülöz ez az aukciós ház, amelyet kevesebb mint egy éve ért bírálat amiatt, hogy gusztustalan náci emlékiratokat árvereztek el”, mondta Menachem Margolin rabbi, a brüsszeli székhelyű szövetség vezetője. „Fel nem foghatom ezt a felelőtlenséget és érzéketlenséget egy ilyen vészterhes időszakban. Miért van szükség a világ legnagyobb gyilkosa tárgyainak az értékét felsrófolni?”

A Mein Kampf ezüst bevonatú kiadása

Múlt novemberben az aukciós ház Hitler tíz emléktárgyát, többek között egy kalapot és a Mein Kampf ezüsttel bevont kiadását adta el, amely egykor a náci Hermann Goeringé volt. A tárgyakat egy svájci-libanoni üzletember vette meg és egy olyan nemzetközi szervezetnek (Keren Hayesod-United Israel Appeal) adományozta, amely Izrael számára gyűjt pénzügyi támogatásokat.

Az Európai Zsidó Szövetség azóta próbálja elérni az európai törvényhozóknál, hogy tiltsák be a náci emléktárgyak értékesítését.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp