A holland protestáns egyház elismerte, hogy hallgatásával hozzájárult a zsidók üldözéséhez

A holland protestáns egyház (PKN) bűntudatának adott hangot amiatt, hogy nem küzdött az antiszemitizmus ellen a második világháború alatt. Bocsánatkérés helyett az egyház vallomást fog tenni a zsidó közösségnek.

A Trouw című holland napilap tudósítása szerint René de Reuver, a protestáns egyház általános zsinatának írnoka bejelentette, hogy a kristályéjszaka néven ismert zsidóellenes erőszakhullám kezdetének jövő hónapi évfordulója alkalmával egyháza nyilvánosan is beismeri bűnösségét.

Zsidók begyűjtése Amszterdamban 1941 februárjában egy náciellenes akciót követően

Az újságnak adott interjúban az egyházi méltóság elmondta: bocsánatkérés helyett az egyház vallomást fog tenni a zsidó közösségnek. Hozzátette: a bűntudat „a legmélyebb és a legőszintébb kifejezés, amelyet egyházunk használhat, elismerjük a múltban elkövetett hibáinkat, és felelősséget vállalunk értük”.

Ez az első alkalom 75 év után, hogy a PKN beismeri bűnösségét. Ennek a jövőre nézve is van jelentősége, „mindent meg fogunk tenni az antiszemitizmus térnyerése ellen Hollandiában” – hangsúlyozta de Reuven.

A második világháború alatt körülbelül 140 ezer zsidó származású állampolgár élt Hollandiában, akik közül több mint 25 ezer a náci német birodalomból menekült oda a nemzetiszocialista diktatúra elől.

1940 májusában a hitleri Németország megtámadta az addig semleges Hollandiát, amely még abban a hónapban megadta magát. A Jad Vasem holokauszt emlékközpont adatai szerint Hollandia megszállása alatt mintegy 107 ezer zsidót hurcoltak el a nácik koncentrációs táborokba. Közülük alig ötezren érték meg a táborok felszabadítását, és tértek haza. A német megszállás idején ugyanakkor mintegy 25 ezer zsidót honfitársaik bújtattak Hollandiában.

A hollandiai zsidók, akiknek Budapest volt a mennyország a holokauszt idején – Kibic Magazin

89 zsidó érkezett Hollandiából a II. világháború idején Budapestre, ahol többségük túlélte a holokauszt borzalmait. A történetükről nemrég dokumentumfilm készült. 1942-ben 89 zsidónak sikerült a németek által megszállt Hollandiából Budapestre menekülnie. Erre úgy volt lehetőségük, hogy többségük családja korábban pont Magyarországról költözött át Hollandiába, így magyar állampolgárságuk segítségével tudtak felkerülni a Budapestre tartó vonatra.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp