Gal Gadot nagyon is megfelelő választás Kleopátra szerepére

Nagy felháborodást okozott a közösségi médiában, hogy az izraeli Gal Gadot kapta meg Kleopátra szerepét egy új filmben. A tiltakozók szerint Egyiptom királynőjét csakis arab vagy afrikai származású színésznő játszhatja el, a tudomány azonban egészen más állásponton van.

Igen jól indult az október Gal Gadot számára, a Vanity Fair magazin címlapjára került, a Forbes listáján a harmadik legjobban kereső színésznő lett 2020-ban, és bejelentették, hogy ő fogja játszani Kleopátrát egy új filmben, amelyet a Wonder Woman filmeket is jegyző Patty Jenkins rendez majd Egyiptom híres királynőjéről. Az izraeli színésznő öröme azonban nem tarthatott sokáig, a bejelentést követően a közösségi médiában hatalmas felháborodási hullám vette kezdetét, amiért Kleopátra szerepét nem egy afrikai vagy arab származású színésznő kapta meg.

Gal Gadot

A tiltakozók szerint Kleopátra sötét bőrű volt, így kizárólag egy sötét bőrű színésznő alakíthatja az egyiptomi királynőt, az askenázi zsidó felmenőkkel rendelkező Gadot viszont túlságosan fehér ehhez a szerephez. Bár a tény, hogy egy izraeli színésznőről van szó, valószínűleg jobban zavarhatja a felháborodókat, mint Gadot bőrének színe.

„Szégyelld magad Gal Gadot, az országod ellopja az arabok földjét, te pedig ellopod a filmszerepüket”

– írja például az egyik tiltakozó a Twitteren.

Azt, hogy itt inkább politikáról van szó, és kevésbé egy túltolt polkorrekt jelenségről, jól mutatja, hogy eddig kik játszották el a filmvásznon Kleopátrát, és milyen reakciók követték a szereplésüket. Egyiptom királynőjének figurája már sokszor feltűnt filmekben, és hát a legtöbb esetben fehér színésznők jelenítették meg alakját.

Az utóbbi években például az olasz Monica Bellucci az Asterix sorozat Kleopátra-küldetés című részében, vagy az HBO Róma című sorozatában a brit Lyndsey Marshal öltötte magára a szerepet. Egyikőjük sem volt kimondottan sötét bőrű vagy arab mégsem söpörte el a népharag a produkciót, de akkor sem, amikor a szintén brit és szintén fehér Amanda Barrie játszotta el Egyiptom királynőjét az 1964-es Folytassa, Kleo! című komédiában.

Egy évvel korábban azonban nagy felháborodást keltett, amikor Elizabeth Taylor alakította Kleopátrát Joseph L. Mankiewicz azóta klasszikussá vált filmjében. A brit-amerikai Taylor ugyan nem volt született zsidó, ám 1959-ben betért, amikor a zsidó énekes, Eddie Fisher felesége lett. Bár Taylor azt állította, nem miatta tért be a zsidó vallásba, hanem már régóta ez volt a terve. A színésznő Izrael mellett is kiállt, 1959-ben például 100 ezer dollárral támogatott egy cionista szervezetet, amiért az arab országokban betiltották filmjeinek vetítését.

Elizabeth Taylor a Kleopátra című filmben

Amikor Taylor megkapta Kleopátra szerepét, Egyiptom is rögtön lépett, és megtiltotta, hogy a színésznő az ország területére lépjen. A tiltást a már fent soroltakkal indokolták: Taylor betért a zsidó vallásba, izraeli ügyeket támogat és még a férje is zsidó. Szerintük ezekkel a paraméterekkel képtelenség az ókori Egyiptom utolsó híres uralkodóját eljátszani. És bár egy 1917-es némafilmben a szintén zsidó származású Theda Bara volt Kleopátra, akkoriban ennek a ténynek még nem volt igazán nagy jelentősége. Gal Gadot viszont már egy egészen más történet: izraeli is, a hadseregben is szolgált, fehér is, zsidó is.

Sokan persze Gadot védelmére keltek, és azzal kezdtek el érvelni, hogy Kleopátra a makedón-görög Ptolemaida-dinasztia sarja volt, tehát nem afrikai, és pláne nem arab. A dinasztia első uralkodója, I. Ptolemaiosz egyike volt Nagy Sándor makedón tábornokainak. Őt i. e. 323-ban Nagy Sándor még a halála előtt kinevezte Egyiptom satrapájának. Ptolemaiosz pedig néhány évvel később fáraónak kiáltotta ki magát.

Kleopátra, pontosabban VII. Kleopátra Philopatór tehát az ő leszármazottja volt, legalábbis apai ágon, az anyjáról ugyanis semmit sem lehet tudni. Ö akár még sötét bőrű is lehetett, talán a királynő apjának, XII. Ptolemaiosznak egyik helybéli ágyasa, erre azonban semmiféle bizonyíték nem létezik. Kleopátra sírját sem találták még meg, így egy esetleges DNS-vizsgálat eredménye sem áll a tudósok rendelkezésére.

Ennek ellenére vannak kutatók, akik szerint az anyja révén Kleopátra igenis afrikai származású volt. Ezt azzal próbálják alátámasztani, hogy az 1920-as években felfedezték Kleopátra egyik testvére, IV. Arszinoé sírját Törökországban, ahová elmenekült, miután Kleopátra és római szövetségesei legyőzték őt és egy harmadik testvérüket a trónért folytatott harcokban. A sírban talált maradványon végzett koponyamérések segítségével pedig megállapították, hogy Arszinoé afrikai származású volt. Így pedig, érvelnek némely kutatók, testvére, Kleopátra is afrikai származású lehetett.

Ezt az elméletet azonban több tudós is elég kritikusan fogadta. A fejkörfogat mérésén alapuló származás-meghatározás már önmagában is elég problémás, de a sírhoz köthető bizonyítékok is kevésnek bizonyultak ahhoz, hogy teljes biztonsággal ki lehetne jelenteni, hogy valóban Arszinoé nyughelyét találták meg. De ha mégis, akkor sem bizonyos, hogy XII. Ptolemaiosz két lányának egy és ugyanaz lett volna az édesanyja.

A Haaretz egy hosszabb cikket szentelt a témának, amiben a lap szerzője arra hívja fel a figyelmet, hogy abban az esetben, ha Kleopátra anyja valóban egy helyi, tehát ókori egyiptomi nő volt, Gal Gadot akkor is a megfelelő választás a királynő szerepére. Méghozzá azért, mert egy genetikai kutatás, amelyet 2017-ben tettek közzé a Nature Communications tudományos folyóiratban, arra jutott, hogy az ókori egyiptomiak közelebbi rokonságban állnak a közel-keleti, levantei népekkel, mint a modern egyiptomiakkal. A kutatók azután jutottak erre a következtetésre, hogy megvizsgáltak 90 múmiát az i. e. 1388 és i. e. 426 közötti időszakból.

Theda Bara, mint Kleopátra egy 1917-es némafilmben

Mindez nem is olyan meglepő, hiszen azokban az időkben sokan vándoroltak át Levantéből, tehát a mai Izrael, Jordánia, Szíria területéről az ókori Egyiptomba. Elég mondjuk csak Józsefre és testvéreire gondolni. Egyébként ugyanez a kutatás azt is megmutatta, hogy a mai egyiptomiak genetikailag inkább közelebb állnak az afrikiakhoz, mint a fáraók korában élt emberekhez. Ennek pedig az lehet az oka, hogy a Szaharától délre fekvő vidékekről Egyiptomba csak a római korszak után kezdtek el bevándorolni a különféle népek. Vagyis már jóval Kleopátra uralkodását követően.

Gal Gadot a maga askenázi származásával persze még nem lenne tekinthető tősgyökeres levanteinek, hiszen Kelet-Közép-Európa még mindig elég messze van Jeruzsálemtől. Egy korábbi, 2014-es, szintén a Nature Communications oldalain napvilágot látott genetikai tanulmány azonban minden kétséget eloszlat Gadot kiválasztásával kapcsolatban. Ebben ugyanis 128 askenázi zsidó genomját vizsgálták meg, és az eredmény szerint az askenázi zsidók genetikai összetételük alapján levantei, illetve európai emberektől származnak.

A két genetikai tanulmány tehát megmutatja, hogy az askenázi zsidók bizony közelebb állanak az ókori egyiptomiakhoz, mint a mai Egyiptom lakói. Lehetett így bárki Kleopátra édesanyja az ókori Egyiptom területéről, akár XII. Ptolemaiosz testvére és egyetlen ismert felesége, V. Kleopátra, vagy a király egyik helybéli ágyasa, egy askenázi zsidó színésznő ellen származásilag nem lehet kifogást emelni amiatt, hogy eljátszhatja-e a híres királynőt. Persze azok számára ez teljesen mindegy, akiknek már az is elég, hogy Gal Gadot izraeli, mivel zsigerből elutasítanak mindent, ami izraeli.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp