Rendkívüli támogatást kaphatnak a holokauszt túlélői a német államtól a koronavírus-járvány miatt

A holokauszt-túlélők fokozottan veszélyeztetett csoportot alkotnak, nemcsak magas életkoruk miatt, hanem azért is, mert a náci diktatúra idején elszenvedett üldöztetés révén sokan eleve egészségi gondokkal küszködnek.

Az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) különösen súlyosan fenyegeti a soá túlélőit, Németország pedig a világjárvány idején is vállalja a nemzetiszocialista rezsim jogsértései iránti „történelmi felelősségét” – közölte a német pénzügyminisztérium.

Kösöznet a túlélőktől, olvasható egy 90 éves holokauszt-túlélő által tartott feliraton a holokauszt emléknapon Izraelben

A tárca a Németországgal Szembeni Zsidó Anyagi Követelések Konferenciájával (Claims Conference) kötött megállapodása alapján csaknem 600 millió eurót (220 milliárd forint) különít el. Az alapból fejenként két év alatt 2400 euró utalható ki, mindazok számára, akik eddig csak egyszer kaptak rendkívüli támogatást Németországtól.

A jogosultak számát 240 ezerre becsülik világszerte. A legtöbb holokauszt-túlélő Izraelben, Észak-Amerikában, Nyugat-Európában, illetve a volt szovjet államokban él. Az utóbbi országokban kimondottan magas a szegénységben élő túlélők száma.

A Claims Conference és a német kormány arról is megállapodott, hogy Németország a jövő évben 30,5 millió euróval emeli a holokauszt-túlélők szociális ellátására szánt keretösszeg. Ezzel a Németország által finanszírozott szociális jóléti szolgáltatások globális juttatását 2021-re 554,5 millió euróra növeli.

(MTI, Claims Conference)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp